Niet in de bijsluiter: gevaarlijke combi's

Medicijncombinaties die af te raden zijn

Getty Images

Medicijnen gebruik je om beter te worden, maar het kan ook behoorlijk misgaan. Wanneer je de verkeerde combinaties gebruikt bijvoorbeeld.

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De bijsluiter waarschuwt hier vaak voor, maar niet altijd. Let dus altijd extra goed op wanneer je meerdere geneesmiddelen gelijktijdig wil slikken en vraag zonodig advies aan je arts of apotheker. Enkele voorbeelden:

Pijnstillers en bloedverdunners

Veel pijnstillers die je bij de drogist koopt, versterken de werking van bloedverdunnende medicijnen. Daardoor kunnen inwendige bloedingen optreden.

Cholesterolverlagers en antibiotica

Sommige antibiotica zorgen ervoor dat cholesterolverlagers minder snel door de lever worden afgebroken. Daardoor kunnen hevige spierpijn en -krampen ontstaan, en soms zelfs lever- of nierschade.

Sint-janskruid en geneesmiddelen

Sint-janskruid, een plantenextract dat de stemming verbetert, kan de werking en opname van andere geneesmiddelen remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor sommige cholesterolverlagers, de anticonceptiepil en antistollingsmedicijnen. Daardoor loop je kans te weinig werkzame stoffen uit die geneesmiddelen binnen te krijgen. Gebruik van sint-janskruid in combinatie met antidepressiva van het type SSRI (zoals prozac) is ook sterk af te raden. Dat kan leiden tot hartkloppingen, zweten, diarree, verwardheid en zelfs een coma.

Auteur 
  • Ditty Eimers
Bron 
  • Plus Magazine