Radboudumc start proef met hergebruik kankermedicijnen

hergebruik-kankermedicijnen
Getty Images

Het Radboudumc in Nijmegen begint dit najaar een proef met drie ziekenhuizen voor het hergebruik van dure kankermedicijnen die ongebruikt terugkeren. Daarmee willen onderzoekers verspilling in de zorg tegengaan. Dat heeft Radboudonderzoeker Charlotte Bekker tegen EenVandaag gezegd, meldt het Algemeen Dagblad.

Jaarlijks wordt er ongeveer 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid. Dit komt doordat veel patiënten minder medicijnen gebruiken dan zij van de apotheek ontvangen, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of omdat het medicijn niet goed aanslaat. Bekker: "Veel ongebruikte geneesmiddelen zou je gewoon aan een andere patiënt kunnen geven. Maar de huidige wetgeving staat dat niet toe. Het risico dat een geneesmiddel niet meer goed werkt of niet behoorlijk is opgeslagen in een thuissituatie wordt te groot geacht."

Speciale verpakkingen

De onderzoekers hebben een oplossing gevonden om dat te ondervangen. "We hebben speciale verpakkingen bedacht voor kankermedicijnen. Je ziet bijvoorbeeld direct of de verpakking nog helemaal dicht is en er zijn temperatuursensoren die waarschuwen als een geneesmiddel te warm of te koud werd bewaard", zegt de onderzoeker.

Na controle in de apotheek kunnen deze dure medicijnen dan veilig aan een andere patiënt worden verstrekt. Bekker en haar collega’s hopen zo in het najaar te starten met het verstrekken van kankermedicijnen. Hiervoor hebben ze een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Radboudumc
  • ad.nl