Steeds meer medicijnen niet verkrijgbaar

Getty Images

Het aantal medicijnen dat tijdelijk of helemaal niet te krijgen is bij de apotheek is in tien jaar tijd explosief gestegen.

In 2004 ging het om 91 medicijnen, in 2013 waren 426 geneesmiddelen onverkrijgbaar. Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP, meldt het AD donderdag.

Goedkoopste geneesmiddelen
Sinds 2008 worden in Nederland in principe alleen nog de goedkoopste geneesmiddelen vergoed. Hierdoor wordt jaarlijks naar schatting 150 miljoen euro bespaard. Maar er zijn ook nadelen. Sommige leveranciers besluiten medicijnen eerder van de markt te halen als ze in Nederland niet of nauwelijks meer worden voorgeschreven.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen stelt dat apothekers hierdoor elke maand bij zo'n 580.000 voorschriften op zoek moeten naar een alternatief.

Niet leverbaar
In 2004 verdwenen ongeveer 50 medicijnen definitief uit de schappen. Dit aantal is in 2013 opgelopen tot bijna 120. Het aantal geneesmiddelen dat tijdelijk niet leverbaar is, stijgt nog veel harder. 'Er hoeft maar één ding mis te gaan in het productieproces en we hebben direct een probleem', verklaart apotheker Doerine Postma van de KNMP.

Op dit moment zijn er onder meer problemen met de levering van Theolair, een pil tegen ernstige astma en Methyldopa tegen een te hoge bloeddruk, zo blijkt uit gegevens van KNMP Farmanco, waar apothekers sinds 2004 medicijntekorten registreren.

Apothekers moeten regelmatig patiënten wegsturen, omdat medicijnen niet voorradig zijn. Voor ruim 2 procent van de patiënten wordt er geen oplossing gevonden. In andere gevallen moeten patiënten overstappen op een andere behandeling of worden geneesmiddelen uit het buitenland gehaald. Hierdoor draaien patiënten op voor de kosten, omdat deze niet altijd vergoed worden door de zorgverzekeraars.
 

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad