Ambtenaren het langst ziek

Getty Images

Werknemers in de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur en overheid zijn het vaakst ziek. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het ziekteverzuimpercentage in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven, met 3,7 procent. Dat betekent dat per duizend werknemers er 37 zich in de maanden april, mei en juni hadden ziek gemeld. Gemiddeld is de Nederlandse werknemer één keer per jaar ziek, voor de duur van zes dagen.

Onderwijs

Het verzuim in het onderwijs ligt het hoogst, met 4,9 procent. Maar de gemiddelde verzuimduur lag in deze bedrijfstak nauwelijks hoger dan gemiddeld met 6,6 dagen. In de zorg en het openbaar bestuur ligt het verzuim vergeleken met het landelijk gemiddelde hoog. Beide sectoren kennen een ziekteverzuimpercentage van 4,8 procent.

Bij het openbaar bestuur is daarnaast de duur van het ziekteverzuim het langst: een ambtenaar is gemiddeld 8,5 dag ziek. Ook in de industrie is de verzuimduur met 8,4 dagen relatief hoog. In de horeca was het ziekteverzuim met 2,1 procent het laagst. De verzuimduur is met 3,6 dagen binnen deze categorie het laagst.

Griep

Als oorzaak van de ziekmeldingen wordt het werk zelf aangegeven. Liefst een kwart van die meldingen komt door omstandigheden op het werk, wat vooral in de bouw en de transportsector het geval is. Een andere veel voorkomende reden is griep.

Auteur 
Bron 
  • CBS
  • NRC Handelsblad