Dit zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Groen en geel snot: in strijd tegen verkoudheid

kleur-van-snot
Getty Images

Jouw lichaam produceert veel snot, zeker wanneer je verkouden bent, een allergie hebt of last hebt van een irriterende stof. De kleur van snot kan veel zeggen over je gezondheid. Daarom is het verstandig om - als je meer of ander snot produceert dan normaal - het altijd even te (laten) controleren. Wat is de kleur van jouw snot: geel, groen, rood, wit of bruin? En wat zegt het over je gezondheid?

Maar eerst: wat is snot precies? Snot is eigenlijk slijm. Je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn namelijk bekleed met slijmvlies, wat bestaat uit een laag cellen die slijm produceert. Slijm heeft een beschermende functie: het houdt het weefsel eronder vochtig. Het slijm in je luchtwegen vangt stof en ziekteverwekkers op en voert deze af. Zo komt het niet verder in je lichaam terecht. Het slijmvlies van je neus bevochtigt de lucht die je inademt. Zodra het slijm uit je neus komt, noemen we het snot.

Helder snot

Gezond snot hoort er in het algemeen helder en een beetje transparant uit te zien. Het heeft een plakkerige textuur, waardoor het eruitziet als lijm. Als je snot er zo uitziet, dan is de kans groot dat je geen virus of infectie hebt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: je kunt een oor- of holteontsteking hebben, terwijl je snot gewoon helder van kleur is. Wanneer je andere symptomen hebt, raadpleeg dan altijd een arts.

Wit snot

Als je verkouden begint te worden, dan kan je snot wit van kleur zijn. Ook kan het plakkeriger en dikker zijn dan je gewend bent. Dit komt doordat er meer snot door je lichaam wordt geproduceerd. Het kan ook zijn dat je te veel zuivelproducten eet of drinkt. Het vet in zuivelproducten maakt je snot dikker en taaier. Bij een verkoudheid kun je dus ook het beste minder zuivelproducten tot je nemen.

Geel snot

Geel snot duidt meestal op een virus of infectie aan de bijholte van de neus. Dit kun je merken aan een verkoudheid. Als je snot geel van kleur is, is dat vaak een goed teken. Het betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen een bacterie. De witte bloedcellen zorgen ervoor dat de bacterie je lichaam verlaat. Zodra de witte bloedcellen uit je lichaam zijn, heeft je snot een gele of groene kleur. In het begin kan het snot licht of fel van kleur zijn, maar na een paar dagen wordt deze donkerder.

Groen snot

Groen snot kan erop wijzen dat je een bacteriële infectie of schimmelinfectie hebt. Een type witte bloedcel, leukocyten, zorgt voor deze groene kleur. Net als bij geel snot, zijn deze aan het vechten tegen de bacterie. Het snot kan ook de eerste dagen licht van kleur zijn, waarna het steeds donkerder wordt. Houdt de kleur langer dan een week aan, of worden de symptomen erger door bijvoorbeeld koorts, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met je (huis)arts.

Rood of bruin snot

Heb je rood of bruin snot? Dan kan het zijn dat er bloed in je snot aanwezig is. De kleur kan felrood zijn, maar het kan ook lichtrood of zelfs donkerbruin zijn. Het hoeft niet altijd reden te zijn voor paniek: de kans is groot dat je sinussen ontstoken zijn. Sinussen zijn met lucht gevulde holten links en rechts van de neus. Het kan ook zijn dat je een schrale plek in je neus hebt, of dat er een stukje huid beschadigd is. Zodra je rood slijm ophoest, kan dit betekenen dat je bronchitis hebt. Wanneer dit meerdere dagen aanhoudt en je andere symptomen hebt, zoals koorts, dan is het verstandig om een (huis)arts of medisch specialist te bezoeken. Raadpleeg bij het ophoesten van helder bloed, zonder slijm, altijd direct een medisch specialist.