Dit zijn de symptomen van een voorhoofdsholteontsteking

Hoe lang mag een voorhoofdsholteontsteking duren?

Getty Images

Bij voorhoofdsholteontsteking zijn de holten boven je wenkbrauwen ontstoken. De ontsteking kan veroorzaakt zijn door een virus of een bacterie. Vaak gaat er een verkoudheid aan vooraf, maar er zijn ook andere oorzaken. Zo'n ontsteking kan flinke hoofdpijn opleveren, net als koorts of moeite met ruiken. Voor het verhelpen van een voorhoofdsholteontsteking bestaan diverse behandelingen.

Wat is voorhoofdsholteontsteking?

Voorhoofdsholteontsteking staat ook wel bekend als sinusitis frontalis en is een ontsteking van de holten boven je ogen. In je schedel bevinden zich acht zogenaamde bijholten. Je voorhoofdsholten zijn er twee van. Ze bevinden zich boven je wenkbrauwen en zijn via buisjes met je neus verbonden. Als je neus verstopt raakt door een overvloed aan slijm, kunnen virussen en bacteriën ophopen, je voorhoofdsholten bereiken en voor een ontsteking zorgen.

Het slijm en de zwellingen die hiermee gepaard gaan, zorgen voor een drukkend gevoel in je voorhoofd en achter je ogen. Dit kan flink pijnlijk zijn, zeker als je vooroverbuigt en de druk verder wordt vergroot. Omdat er sprake is van een ontsteking, kun je ook koorts krijgen en flink ziek zijn. Deze kan vanzelf overgaan, maar als de koorts lang aanhoudt is het belangrijk om naar de dokter te gaan.

Voorhoofdsholteontsteking kan namelijk chronisch worden. Voor deze aandoening zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Oorzaken van voorhoofdsholteontsteking

Een voorhoofdsholteontsteking kan verschillende oorzaken hebben. In 75 procent van de gevallen gaat het om een bacterie, maar de oorzaak kan ook een virus of een allergie zijn. Hevige hooikoorts kan bijvoorbeeld ook tot deze ontsteking leiden. Ook neuspoliepen of een scheef neustussenschot zijn mogelijke oorzaken. Wat al deze oorzaken gemeen hebben, is dat ze ervoor zorgen dat je neusbijholten opzwellen, waardoor het slijm niet meer goed kan worden afgevoerd. Daardoor hoopt het op en kan een ontsteking ontstaan. De bacteriën die meestal de oorzaak zijn van de ontsteking zijn al van nature in het lichaam aanwezig. Voorhoofdsholteontsteking is niet besmettelijk.

Symptomen voorhoofdsholteontsteking

De symptomen van voorhoofdsholteontsteking zijn onder andere:

 • pijn of een drukkend gevoel aan het voorhoofd
 • pijn of een drukkend gevoel achter/boven je ogen
 • pijn in je kaak en kiezen
 • neusverkoudheid
 • tranende ogen
 • smaak- en geurverlies
 • pus of bloed dat uit de neus komt
 • groengeel snot
 • koorts
 • duizeligheid
 • verstopte neus
 • hoesten

De pijn die je ervaart is vaak bonzend of kloppend. Meestal wordt deze erger als de druk op je hoofd verhoogd wordt, bijvoorbeeld als je voorover buigt.

Voorhoofdsholteontsteking kan vanzelf overgaan, maar in sommige gevallen is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts, namelijk:

 • als de klachten na tien dagen nog niet opgelost zijn
 • als je vermoedt dat de oorzaak een allergie is
 • als pijnstillers de pijn niet verhelpen
 • als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt

Hoe wordt de diagnose voorhoofdsholteontsteking gesteld?

Vermoed je dat je voorhoofdsholteontsteking hebt en zie je reden om naar de huisarts te gaan, dan kan deze op verschillende manieren vaststellen er inderdaad sprake is van een ontsteking van je voorhoofdsholten. Eerst zal je huisarts een lichamelijk onderzoek verrichten en bijvoorbeeld kijken of kloppen op je voorhoofd pijnlijk is. Ook kan hij of zij lichte druk uitoefenen aan de binnenkant van je oogkas, bij je neuswortel, om te kijken of je hier ook pijn hebt. Om de diagnose voorhoofdsholte met zekerheid te stellen, kan een röntgenfoto van je schedel noodzakelijk zijn. Zijn je voorhoofdsholtes 'gesluierd' op de foto, oftewel zit er een witte waas over, dan is er sprake van een ontsteking in dit gebied.

Risicofactoren / -groepen

Er zijn verschillende factoren die een voorhoofdsholteontsteking kunnen veroorzaken. De belangrijkste is een neusverkoudheid. Daar kan iedereen mee te maken krijgen. Mensen met bepaalde allergieën, zoals hooikoorts, lopen daarnaast extra risico op voorhoofdsholteontsteking, net als mensen met neuspoliepen of een scheef neustussenschot.

Behandeling van voorhoofdsholteontsteking

Heb je wel symptomen van voorhoofdsholteontsteking, maar zijn deze niet nog ernstig genoeg om naar de huisarts te gaan, dan kun je zelf al iets doen om erger te voorkomen. Bekend is dat roken kan zorgen voor nog meer irritatie van je neusslijmvliezen. Probeer dit dus te laten. Beperk de druk op je neusbijholten zoveel mogelijk. Blijf als het kan door je neus ademen. Je neus snuiten zorgt meestal voor meer druk, dus vermijd dit. Kan het echt niet anders, druk dan in ieder geval niet beide neusgaten tegelijk dicht en doe het voorzichtig.

Daarnaast kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat de zwelling in je neusbijholten afneemt door neusdruppels of neusspray te gebruiken. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Lees wel de bijsluiter en volg de instructies. Verder zijn er vernevelaars verkrijgbaar waarmee je zoutoplossing in je neusholtes kunt vernevelen om ze te reinigen.

Stomen is een manier om het opgehoopte slijm te verdunnen, zodat het beter afgevoerd kan worden. Hiervoor kun je twee keer per dag een kwartier lang met je hoofd boven een kom kokend heet water hangen. Hang een handdoek over je hoofd om ervoor te zorgen dat de stoom niet ontsnapt en adem zo goed mogelijk in door je neus.

Is een allergie, zoals hooikoorts, mogelijk de oorzaak van de ontsteking, dan kunnen anti-histaminemedicijnen zorgen voor een afname van de allergische reactie die de zwelling veroorzaakt.

Pijnstillers kunnen de pijn in je hoofd draaglijker maken, maar verhelpen de ontsteking in principe niet. Paracetamol en ibuprofen zijn vrij verkrijgbaar en zullen in de meeste gevallen de pijn verlichten.

In zeldzame gevallen kan een arts antibiotica voorschrijven als de voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie.

Is je voorhoofdsholteontsteking chronisch of bijzonder ernstig, dan is het mogelijk dat deze operatief behandeld moet worden door een KNO-arts. Deze kan met verschillende ingrepen je voorhoofdsholten weer vrij maken.

Prognose

Over het algemeen is een voorhoofdsholteontsteking niet ernstig en gaat deze binnen tien dagen over. Duurt deze veel langer, of komt de ontsteking meerdere keren per jaar terug, dan kan er sprake zijn van chronische voorhoofdsholteontsteking. Deze aandoening is moeilijker te behandelen. In zeldzame gevallen kan een ontsteking van de voorhoofdsholten leiden tot ernstigere klachten, zoals ontsteking van de oogkas, of hersenvliesontsteking. Is je oogkas rood, gezwollen en pijnlijk, neem dan contact op met de huisarts. Ook als je hoge koorts of juist een veel te lage lichaamstemperatuur hebt, overgeeft, nekpijn hebt of andere symptomen van hersenvliesontsteking vertoont, moet je meteen medische hulp zoeken.

Auteur 
 • Redactie
Bron 
 • Voorhoofdsholteontsteking.net
 • Voorhoofdsholteontsteking.info