dinsdag, 21 september 2021

Einde langdurige griepepidemie nog niet in zicht

De griepgolf in Nederland is na tien weken nog niet op zijn retour. Het griepepidemie duurt langer dan gemiddeld en het einde is nog niet in zicht. De afgelopen week bezochten 137 op de 100.000 mensen met griep de huisarts. De week daarvoor waren dat er 92.

Dat meldt onderzoekinstituut Nivel.

Vooral jonge kinderen tot vier jaar en 65-plussers komen bij de huisarts met griep. Deze winter kan de griep zich optimaal en langdurig verspreiden. Griep is heel besmettelijk en wordt vooral overgedragen in de lucht.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een griepepidemie. Deze epidemie duurt langer dan gemiddeld.

"Gemiddeld duurden griepepidemieën de afgelopen 20 jaar negen weken, dus deze epidemie duurt met 10 weken langer dan gemiddeld, zeker omdat er daarnaast nog geen afname is van het wekelijkse aantal nieuwe patiënten met griep. Deze griepepidemie lijkt een beetje op die van twee jaar geleden, die ook grotendeels werd veroorzaakt door influenzavirus A(H3N2). Net als toen zien we ook nu relatief veel ouderen met longontsteking als complicatie van griep. De epidemie van twee jaar geleden was met 21 weken de langst durende epidemie ooit.", aldus Gé Donker van het Nivel.

 

Bron(nen):