maandag, 26 september 2022

Hoe besmettelijk is griep?

Goede hygiëne is belangrijk

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe besmettelijk is griep?

De griep is weer in het land, een milde griepepidemie nog, maar voor je het weet heeft 'half Nederland' griep. Want griep is heel besmettelijk, toch? En ja, helaas, dat is waar. Griep is een erg besmettelijke ziekte.

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, niezen of hoesten worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals bijvoorbeeld in de trein of op kantoren.

Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een deurknop. Raakt iemand de deurknop aan en vervolgens zijn mond, neus of ogen, dan kan hij al besmet worden. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Maar het is lastig te voorkomen.

Griep is namelijk al besmettelijk voordat mensen ziek worden. Al een dag voordat je zelf ziek wordt ben je besmettelijk voor anderen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1 tot 5 dagen zijn. Wel is het zo dat ziekere mensen nog besmettelijker zijn.

Om griep proberen te voorkomen is het belangrijk om op het volgende te letten:

Netjes hoesten en niezen:

  • Het beste is om een papieren zakdoekje te gebruiken.
  • Heb je geen papieren zakdoekje bij de hand? Houd dan je hand voor de mond.
  • Gooi het zakdoekje na gebruik weg.

Handen wassen:

  • Was regelmatig de handen met water en zeep.

Huis schoon houden

  • Let vooral op deurknoppen, kranen en de leuning van de trap.
  • Maak speelgoed vaak schoon en was knuffels regelmatig.

Ventileren:

  • Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten of lucht 1 x per dag 10 minuten door een raam en/of deur open te zetten.

Heb je helaas toch de griep gekregen? Een behandeling is meestal niet nodig. Griep geneest vaak zonder medicijnen. Neem wel contact op met de huisarts als de koorts langer dan vijf dagen duurt, de koorts opnieuw terugkomt of als de zieke benauwd is.

Bron(nen):