zaterdag, 23 januari 2021

Griep komt laat deze winter

UTRECHT - De griep is laat deze winter, maar hij komt eraan. In de omringende landen rukt de griep op en in Nederland is het virus de afgelopen week wat vaker gespot in het laboratorium. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL.

De griep schurkt zich half februari heel voorzichtig aan tegen de ondergrens van een epidemie – 51 mensen met griepachtige klachten op de 100.000 inwoners – maar van een epidemie is nog geen sprake. De afgelopen weken was in steeds meer landen om ons heen de griep al actief. In Zuid- en Zuidoost-Europa en in Noorwegen. En inmiddels heeft de griep ook België bereikt, maar Duitsland, Engeland en Denemarken nog niet.

RS-virus
In de afgelopen week rapporteerden de huisartsen van Continue Morbiditeitsregistratie Peilstations (CMR) van het NIVEL 47 mensen met griepachtige klachten. In 17 procent van de afgenomen neus- en keelmonsters werd griepvirus gevonden. In de 18 weken daarvoor werd er in 200 monsters van patiënten met griepachtige klachten nog nauwelijks griepvirus gevonden.

Wel werd toen in procent van de monsters respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden, een virus dat gelijksoortige klachten geeft als griep. "Waarschijnlijk werden de meeste griepachtige klachten toen veroorzaakt door RS-virus", zegt NIVEL-projectleider, epidemioloog en huisarts Gé Donker.

Kou
Het griepvirus verspreidt zich in Nederland meestal in de koudste periodes. De afgelopen winter kwam de vorst laat en de griepgolf bleef ook langer uit dan in voorgaande jaren. Donker: "Duidelijk lijkt in ieder geval wel dat dit seizoen het griepvirus influenza AH1N1, dat in 2009 de pandemie van de ‘Mexicaanse griep’ veroorzaakte en ook grotendeels de griepgolf in januari en februari 2011, geen rol van betekenis speelt. Het zou goed kunnen dat een epidemie met influenza B of influenza AH3N2 nog op komst is."

Trefwoorden:
Bron(nen):