zaterdag, 23 januari 2021

Griepprik verlaagt risico overlijden niet

De griepprik helpt wel om bepaalde soorten influenza te voorkomen. Maar volgens Canadese onderzoekers zou de vaccinatie amper sterfgevallen bij ouderen helpen voorkomen.

In voorgaande observaties is het effect van de griepprik overdreven, vinden onderzoekers van de University of Alberta in Canada. In deze studies werden ouderen die de griepprik haalden, vergeleken met mensen die geen griepprik hadden gehad. Maar, deze mensen hadden zelf gekozen om wel of niet een vaccinatie te gaan halen.

Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat de ouderen die een griepprik gaan halen, sowieso gezonder zijn. Deze mensen eten gezond, roken niet, bewegen veel en halen trouw elk jaar hun inenting.

Handen wassen
Toch vinden de onderzoekers het nog steeds verstandig als ouderen een griepprik halen. Vooral mensen die vaker blootstaan aan het virus of die een chronische ziekte hebben. Ook is het volgens hen belangrijk om nog steeds goed voor jezelf te zorgen. Dus handen wassen, zieke kinderen vermijden en de dokter waarschuwen als je je niet lekker voelt. Ook als je wel een griepprik hebt gehad. Zo kan ziekenhuisopname vaak worden voorkomen.

Bron(nen):

Lees ook