donderdag, 7 juli 2022

Handen drogen met hete lucht ongezond

LONDEN – Je handen drogen onder een elektrische handdroger blijkt helemaal niet zo hygiënisch als altijd beweerd. Sterker nog, het kan zelfs een gevaar vormen voor de gezondheid.

De heteluchtdrogers kunnen zorgen voor een sterke toename van het aantal bacteriën op de handen. Ook besmetten ze de ruimtes waarin ze zijn geïnstalleerd. Hierdoor lopen gebruikers een verhoogd risico op ziekten. Wetenschappers van de University of Westminster maakten deze resultaten online bekend.

Na het wassen en drogen met een heteluchtdroger is het aantal bacteriën op de handpalmen met 230 procent toegenomen. Een papieren wegwerphanddoek blijkt veel hygiënischer. Na het wassen en drogen hiermee is het aantal bacteriën op de handpalmen verminderd met 78 procent.

Medegebruikers
Ook andere personen in de ruimte kunnen besmet worden met bacteriën door de blazers. De extra sterke hogesnelheidsdroger kan andere gebruikers op een afstand van 2 meter besmetten met micro-organismen. Papieren doekjes besmetten anderen niet.

De onderzoekers suggereren dan ook dat het verstandiger is om papieren handdoeken te gebruiken in ruimtes waar hygiëne erg belangrijk is. Zoals in het ziekenhuis, verzorgingshuis, kinderdagverblijven en ruimtes waarin voedsel wordt bereid.

Trefwoorden: