Hoe kom ik van dat slijm in de nacht af?

Een man snuit zijn neus
Getty Images

Elke nacht heb ik last van slijmproppen ergens tussen mijn slokdarm en neus in. Het is zo dik dat ik het bijna niet weg kan slikken. Dit is nu al drie maanden zo. Ik heb zelfs mijn bed al schuin gezet. Is er iets wat kan helpen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dit verschijnsel staat bekend onder de Engelse naam post nasal drip. Hierbij wordt in de neus te veel slijm geproduceerd. Ter hoogte van de keel droogt dit in; daardoor ga je de keel schrapen en dit irriteert de slijmvliezen, waardoor je nog meer slijm gaat aanmaken.

Het kan zijn dat er te veel slijm wordt geproduceerd door een virusinfectie of allergie, maar ook zuurbranden (maagzuur in je slokdarm) kan een oorzaak zijn. Een andere mogelijke oorzaak is dat de lucht in de slaapkamer te droog is. De slijmvliezen kunnen ook te droog zijn doordat je te weinig drinkt, doordat je plaspillen gebruikt of doordat je alcohol hebt gedronken en daardoor meer uitplast en later in de nacht uitgedroogd raakt. Verder zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat het slijm minder vocht bevat (onder meer antidepressiva, middelen tegen een overactieve blaas en luchtwegverwijders). Alles bij elkaar is het best een uitzoekerij, maar afhankelijk van de oorzaak is er echt wel iets aan te doen. Helpen eenvoudige maatregelen niet, dan zou ik toch de huisarts een keer laten meedenken.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
  • Redactie