zaterdag, 23 januari 2021

Hoesten duurt vaak 18 dagen

BAARN - Veel mensen gaan al naar de dokter als ze een week hoesten. Terwijl het niet ongewoon is om bij bijvoorbeeld bronchities achttien dagen lang te hoesten. Dat schrijven onderzoekers van de University of Georgia in de Annals of Family Medicine.

De onderzoekers wilden weten hoe lang de meeste hoestjes aanhouden en of die duur overeenkomt met de verwachtingen van patiënten. Ze verzamelden de gegevens uit 19 onderzoeken uit Europa, de Verenigde Staten, Kenia en Rusland. Een onbehandelde hoest bleek gemiddeld 17,8 dagen te duren.

Vervolgens vroegen ze 500 Amerikanen hoe lang zij verwachtten dat het hoesten aanhoudt. Gemiddeld dachten zij dat ze zeven tot negen dagen last zouden hebben van hoest.

​Geen realistische verwachtingen
"Wat mensen denken en de realiteit komen niet overeen. Als iemand acute bronchities krijgt en zich na vier of vijf dagen nog niet beter voelt, denken ze misschien dat ze naar de huisarts moeten en antibiotica nodig hebben", zegt onderzoeker Mark Ebell. Pas als het hoesten wekenlang aanhoudt of als je veel slijm ophoest, is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Trefwoorden:
Bron(nen):