vrijdag, 22 januari 2021

Hoger geboortegewicht door griepprik

BAARN - Zwangere vrouwen vaccineren met het influenzavirus, de griepprik, heeft een positief effect op het geboortegewicht van de baby. Dat schrijven onderzoekers in het Canadian Medical Association Journal.

Het onderzoek betrof 340 zwangere vrouwen in hun derde trimester uit Bangladesh en maakte deel uit van het 'Mother's Gift' project. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: de helft kreeg het influenzavaccin. De andere helft kreeg het pneumokokkenvaccin als controle. Vervolgens vergeleken de onderzoekers het geboortegewicht van de baby's.

Geboortegewicht

In de perioden dat de griep niet heersten vonden de onderzoekers geen verschil tussen het geboortegewicht van de baby's in de verschillende groepen. Tijdens het griepseizoen was in de influenzagroep 25 procent van de baby's te klein. Bij de pneumokokkengroep was dit 45 procent. Ook het gemiddelde geboortegewicht was in de influenzagroep 7 procent hoger.

Baby's met een laag geboortegewicht lopen een verhoogd risico op (gezondheids)problemen gedurende hun verdere leven. "Door zwangere vrouwen een griepprik te geven tijdens het griepseizoen, kunnen we een laag geboortegewicht tegengaan. Zo blijkt uit onze resultaten", aldus onderzoeker Mark Steinhoff van het Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Bron(nen):