Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 18 januari 2017

Is het oorontsteking?

Behandeling en adviezen

Oorontsteking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Wie ooit oorontsteking heeft gehad, weet hoe verschrikkelijk veel pijn het doet. Meestal gaat het spontaan weer over, maar soms is ingrijpen van een arts noodzakelijk.

Je maakt bij oorontsteking onderscheid tussen een ontsteking van de uitwendige gehoorgang en een ontsteking van het middenoor.

Ontsteking van de gehoorgang: otitis externa

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Het is door de KNO-arts één van de meest gestelde diagnoses. Een gehoorgangontsteking wordt ook wel een zwemmersoor of otitis externa genoemd.

Meestal wordt het veroorzaakt door een bacterie, bijvoorbeeld door zwemwater. Vandaar de naam zwemmersoor. Hoewel het dus vaak geassocieerd wordt met zwemmen, kan iedereen een zwemmersoor krijgen. Kleine wondjes in de huid van de gehoorgang, bijvoorbeeld door krabben of het gebruik van wattenstaafjes, verhoogt de kans een infectie.

Ook het dragen van een oortelefoon of hoorapparaat kan irritatie geven; mensen met een gevoelige huid (eczeem, psoriasis, allergie) hebben eerder last van een geïrriteerde gehoorgang.

Jeuk, krabben en oorpeuteren vergroten de kans op kleine defecten in de huid, en dus de kans op ontstekingen – meestal is een bacterie of schimmel de oorzaak.

Door een ontstekingsreactie is de huid schilferig, gezwollen en geeft vocht af. Het gehoor is soms enigszins beperkt door de zwelling; je gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel.

Behandeling en adviezen

Een gehoorgangontsteking kan effectief worden behandeld met zure oordruppels met corticosteroïden (Hydrocortison, ontstekingsremmend middel).

Soms is het noodzakelijk om de gehoorgang eerst te reinigen (uitspuiten) of met een oortampon de zwelling tegen te gaan (24 uur goed nat houden met oordruppels). Een gehoorgangontsteking is meestal met twee à drie weken genezen. Koorts of aanhoudende pijn duiden helaas op meer. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Bij prikkeling door cosmetische producten kun je beter van soort/merk veranderen. Als je hoorapparaat irritatie geeft (of je oortelefoon) raadpleeg dan je leverancier. Wanneer je na het zwemmen telkens last hebt van irritatie of jeuk, bescherm je oor dan met een vaselinewatje.

Ontsteking van het middenoor

Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies met de inwendige gehoorgangen. Het middenoor staat in verbinding met de neus/keelholte via de buis van Eustachius, waardoor vocht kan worden afgevoerd.

Bij een verkoudheid kan dit afvoerbuisje door zwelling van de slijmvliezen dicht gaan zitten: het vocht in het middenoor kan niet meer weg. Er volgt een ontstekingsreactie tegen het virus of de bacteriën, waarbij pus en vocht zich achter het trommelvlies ophopen.

De druk op het trommelvlies neemt toe en dit geeft stekende, scherpe oorpijn. Er treedt tevens koorts op, en mogelijk doofheid. Een middenoorontsteking bij volwassenen gaat meestal met een dag of drie spontaan over. Paracetamol is effectief tegen de pijn. Bij kinderen verloopt een middenoorontsteking vaak anders.

Middenoorontsteking bij kinderen

Kinderen onder de 5 jaar hebben vaker last van acute middenoorontsteking als gevolg van een infectie met virussen of bacteriën. Meestal zijn ze daarbij ook verkouden. Ze klagen over zeurende/hevige/stekende oorpijn en doofheid, ze hebben koorts en zijn hangerig. Peuters krijgen soms bijkomend buikpijn; baby's drinken slecht, zijn 's nachts onrustig en grijpen letterlijk naar hun oortje.

Als de druk op het trommelvlies te groot wordt, kan er spontaan een scheurtje ontstaan. Gevolg: het ontstekingsvocht komt naar buiten (loopoor) - soms met wat bloed - en de pijn neemt af. Het scheurtje herstelt vanzelf.

Een middenoorontsteking geneest meestal spontaan; na een dag op drie is de ergste pijn over. Kinderen mogen paracetamol (kauwtablet, drank of zetpil) tegen de pijn. Wees bij koorts alert op voldoende vochtgebruik. Het gebruik van een neusspray heeft geen directe invloed op de ontsteking, maar kan wel verlichting geven bij verkoudheid en slecht drinken (flesvoeding).

Extra aandacht bij kinderen

Hoewel een middenoorontsteking meestal een natuurlijk verloop heeft bij kinderen, kunnen in een aantal gevallen antibiotica worden voorgeschreven:

  • Bij kinderen jonger dan zes maanden.
  • Als het kind ernstig ziek is: hoge koorts, niet drinken, sufheid.
  • Als er na drie dagen spontaan geen verbetering optreedt.
  • Bij middenoorontsteking aan beide oortjes (kinderen boven 2 jaar).
  • Bij een open verbinding met de buitenlucht (loopoor).
  • Wanneer je kind alleen maar zieker wordt, de koorts toeneemt, je kind suf wordt, of wanneer het oortje af gaat staan.

Bij chronische middenoorontsteking bestaat het gevaar dat er door het telkens perforeren van het trommelvlies, gehoorverlies ontstaat. Soms blijft er nog lange tijd slijmachtig vocht achter het trommelvlies aanwezig.

Hoewel dit klachten van doofheid kan geven, is het vrij onschuldig en herstelt vanzelf.

Hoe kun je oorpijn verzachten?

Oorpijn is vaak een heftige, stekende pijn waar je niet bij kunt. Kleine kinderen grijpen niet voor niets naar hun oortjes. Paracetamol is een 'vriendelijke' pijnstiller die goed werkt bij oorpijn, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Wat bij kinderen tevens verzachtend werkt, is (voor het slapen gaan) een drupje warme sla- of amandelolie in het oor laten lopen en afdekken met een watje.

Je gebruikt hiervoor gewone olie die je met een pipetje (bijvoorbeeld van een oud flesje neusdruppels – eerst uitkoken) kunt aanbrengen in de gehoorgang.

Als de oorpijn wordt veroorzaakt door een 'dicht oor' kun je de propjes oorsmeer zacht maken door ze enkele dagen eveneens ruim met olie te druppelen. De huisarts kan de propjes dan makkelijker verwijderen. Er bestaan oordruppels met een verzachtend middel (lidocaïne), maar de werking hiervan is onzeker. 

In verband met infectiegevaar moet je bij het gebruik van alle oordruppels eerst zeker weten of het trommelvlies intact is. Anders wordt het een nog grotere woekerplaats van bacteriën. Als de buis van Eustachius dicht zit, ontstaat er toenemende druk in het middenoor en dus pijn. Neusdruppels laten het slijmvlies slinken en hebben zodoende een ondersteunende werking. Het plaatsen van buisjes door de KNO-arts kan bij terugkerende klachten eventueel uitkomst bieden.

Reactie toevoegen

20 Comments

Door Quinty (niet gecontroleerd) op di, 01/03/2017 - 23:30

Ik heb sinds dat ik wakker werd in de vroege ochtend, heel veel pijn aan me linker oor. ik heb zelfs niks met me oor gedaan.. ik heb internet door gezocht voor goede raad & tips want zelf dacht ik dat ik oor pijn had, maar dat bleek dus niet te zijn me moeder heeft de huisarts gebeld en heeft gezegt dat ik goed moet rusten en gewoon neus spray moet gebruiken omdat ik zelf verkouden ben ik hoop dat dit snel over gaat. anders moet ik zelf maar de dokter bellen. ook al heb ik de hik het heeft een raar gevoel. ik hoop dat t binnen 2 dagen over is.

Vriendelijke groet

Quinty

Door Anon (niet gecontroleerd) op ma, 11/28/2016 - 17:27

Ik heb ook de hele tijd last van mijn linkeroor en het lijkt net alsof het onstoken is. Ik probeer er alles aan te doen, maar mijn moeder zegt dat ik niet zo moet overdrijven. Ik ben nog niet naar de huisarts of KNO arts geweest. Op internet staat dat het zelf geneest, maar het doet zo'n pijn en ik heb nog geen loopoor ofzo gehad. Wat kun je nog doen om de pijn te verlichten zonder druppels en huisarts? Ik hoop op een antwoord.

Groet
Anon

Door Zoey (niet gecontroleerd) op di, 09/20/2016 - 12:06

Beste gezondheidsnet

Ik had al een tijdje last van een verstopt gevoel in mijn linkeroor. Toen ik naar mijn huisarts belde om te een afspraak te maken voor het laten uitspuiten, kreeg ik de tip om eerst olie in mijn oor te druppelen. Dit deed ik, en een aantal dagen later kreeg ik vn mijn huisarts te horen dat mijn oor schoon was. Toch had ik nog steeds last van een verstopt gevoel. Zij vertelde mij dat het mogelijk was dat er vocht achter me trommelvlies zat. Dit moest uiteindelijk vanzelf weg gaan en ik kon het verlichten met neusspray. Dit advies volgde ik op, en voordat ik op een vliegvakantie ging naar Portugal leek het inderdaad al een stuk minder. Nu het probleem, Ik zit nog steeds in portugal en ben maar een paar keer onder water geweest tijdens het zwemmen. Ik heb nu al 2 volle dagen van een verstopt gevoel in mijn linker oor, en druppel elke ochtend met oordruppels. Als ik dit gedaan heb krijg ik een branderig gevoel in mijn keel, dit trekt na een tijdje weg, maar er stroomt niks uit me oor en ik hou het verstopte gevoel. Ook volg ik weer het advies op van mijn huisarts om gebruik te maken van neusspray. Als ik dit gedaan heb voel ik vocht in mijn oor lopen. Ik ben bang dat er een kleine beschadiging zit of is dit normaal? Mag ik hiermee nog terug vliegen naar huis?? Want hier heb ik best wel stress over. Alvast bedankt

Groetjes Zoey

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 07/24/2016 - 09:52

Ik heb meestal een oorontsteking zoals nu als ik op vakantie ben.
Ik heb laatst 3 dagen achter elkaar naar het zwembad geweest en ik had al een beetje last van mijn oor als ik ongeveer 2 meter onder water zwom.
Het doet erg veel pijn en word de laatste dagen altijd rond 5 uur wakker en slapen in de nacht gaat ook niet echt zo gemakkelijk. Ik hoop elke dag dat het weer beter wordt en ik heb steeds het gevoel dat oor druppels enzo geen effect heeft... Ik hoop dat het snel over gaat D:

Door mike (niet gecontroleerd) op ma, 06/27/2016 - 08:12

verse knoflook eten is de oplossing.
Knoflook is zodanig sterk dat het onmiddelijk bacterien en schimmel doodt. Let wel op dat verse knoflook eten je veel tranen zal opleveren als je een hevige ontsteking hebt. Maar het is een "no pain no gain" geval.
Het kauwen zal van knoflook zal ook je luchtwegen van je oor bereiken. Wil je het nog effectiever aanpakken, pureer verse knoflook en prop het je oor.

Veel plezier, want je zal je gegarandeerd beter voelen. Knoflook is een zeer sterke antibiotic.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 06/27/2016 - 08:04

Het beste wat je kan doen is het volgende:

Verse knoflook heel goed kauwen en doorslikken.

Dit klinkt misschien absurd, maar knoflook is een zeer sterke antibiotic, het doodt schimmel en bacterien in je mond en gaat zelfs verder naar je oor.

Let op, het moet verse knoflook zijn, niet koken. Je kan ook het ook in hele kleine stukjes snijden en in je oor insmeren, dit is nog effectiever.

Door wendy (niet gecontroleerd) op wo, 03/02/2016 - 23:56

Ik heb het zelfde mee gemaakt ik kreeg op 6 januari van dit jaar de diagnose oorontsteking van mijn huisarts eerst heb ik zure oordruppels gehad maar naar een week nog geen verbetering toen ben ik weer langs gaan bij de huisarts en kreeg ik een antibiotica kuur en daarna leek het minder te worden maar sinds gisteren weer veel pijn in het oor waaraan ik behandeld was dus maar weer even terug naar de huisarts geweest en nu mag ik 9 maart naar het ziekenhuis om het bij de KNO arts te laten verder te ondrzoekken ik zou uw willen adviseren blijf er dus niet mee rond lopen als uw er namelijk te veel last van blijft houden ik hoop dat ik heb kunnen helpen met vriendelijke groet wendy

Door merel (niet gecontroleerd) op ma, 02/29/2016 - 18:57

Ik heb eind januari griep gehad en daarbij een keel ontsteking en een oorontsteking. Mijn oor doet nog steeds zeer. De dag dat ik naar de dokter ging was het ineens weg en hij kon dan ook niets zien. De pijn kwam in de naniddag weer terug. Als ik mijn oorschelp beweeg lijkt het alsof er iets van binnenuit tegen mijn oor drukt. Het jeukt ook. Wat nu? Terug naar de dokter of afwactwn?

Door Chris (niet gecontroleerd) op ma, 02/08/2016 - 14:29

Het gebruik van sla olie is geen goed advies dat kan gaan verkleven in je oor en oorgang , amandelolie weet ik niet ,beter is Oroclean oordruppels reinigingsolie of Otalgan oorspray oor reiniger regelmatig gebruiken word oorsmeerzacht en je krijgt een beter gehoor ,, mijn man heeft als kind veel oorpijn gehad en werd behandeld met vettige gaasjes en in het zieken huis schoonmaken op latere leeft altijd vocht uit de oren ,van af zij 30 regel matig uitwendige oor ontsteking meteen antibiotica zijn oor en wang waren opgezet, na een aantal jaren stuurde de nieuwe huisarts hem naar ,kaakchiruch zat er een speksel steentje in zijn wang ,dat is verwijderd nu nergens meer last van ...

Door Melissa (niet gecontroleerd) op do, 12/17/2015 - 23:18

Ik heb nu al 4 weken een fikse oorontsteking.
Via huisartsenpost druppels mee gekregen, 10 dagen gedruppeld, geen resultaat. Tussendoor bij de dokter geweest, zo'n pijn dat ik niet meer kon kauwen op mijn eten en bijna niet sliep, stond strak van de paracetamol. 2 weken nadat ik de afspraak bij de huisartsenpost ben geweest ( vandaag dus) weer naar de huisarts, nieuwe druppels en pillen voorgeschreven gekregen.
Dit moet ik nu ook 10 dagen doen en mocht t dan nog niet weg zijn dan gaan ze me doorverwijzen naar een specialist zoals hun t zeggen ( kno arts dus )