maandag, 23 mei 2022

Neusspoeling leidt mogelijk tot holteontsteking

BAARN - Neusspoelingen zijn mogelijk verantwoordelijk voor het toenemende aantal chronische sinusinfecties. Dat stellen onderzoekers uit New York in Emerging Infectious Diseases. 

Neusspoelingen met de zogenaamde 'neti-pots' (het ziet eruit als een theepotje) worden steeds meer gebruikt. Zonder het gebruik van geneesmiddelen zorgt de neusspoeling ervoor dat het verstopte gevoel als gevolg van een verkoudheid of allergie verdwijnt.

Studie
De onderzoekers bestudeerden tien jaar aan patiëntengegevens en zochten naar patiënten met chronische sinusinfectie (ontsteking van de holtes achter de neus). Ze keken in het bijzonder naar patiënten met zeldzame mycobacteriën in het lichaam. Deze bacteriën worden in verband gebracht met tuberculose. 

Bacterie
Bij ongeveer 1 procent van de patiënten van wie de bacteriëncultuur uit de holten werd onderzocht, vonden de onderzoekers de mycobacteriën. Deze bacteriën horen hier echter niet thuis. Normaal gesproken vinden we deze bacteriën in de aarde en in het water, maar niet in de neus. 

De patiënten met ook mycobacteriën in het slijmvlies in de holten hadden ernstige klachten van de infectie; 90 procent van hen onderging zelfs een operatie om de klachten te verminderen. De grootste overeenkomst binnen deze groep patiënten was echter dat ze regelmatig een neusspoeling gebruikten. Tweederde maakte daarbij gebruik van kraanwater. 

Water
Volgens onderzoeker Wellingtons Tichenor is het belangrijk om bij een neusspoeling steriel water te gebruiken. "Je kunt water voor gebruik ook koken en een paar minuten af laten koelen. Daarbij moet je ook de neti-pot regelmatig vervangen. Uit onderzoek blijkt dat na een week 25 procent van de potten besmet is met bacteriën. Na een maand zijn ze dat alemaal."

Of de neusspoeling daadwerkelijk de sinusinfectie verergert moet vervolgonderzoek uitwijzen. 

Bron(nen):
  • WebMD