zaterdag, 23 januari 2021

Start jaarlijkse griepcampagne

Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepcampagne. Bijna 5 miljoen mensen krijgen van hun huisarts een uitnodiging voor de gratis griepprik.

Waarschijnlijk zullen zo'n 3,7 miljoen mensen de griepprik gaan krijgen. Dit jaar is het voor het eerst dat alle mensen vanaf 60 jaar wordt gevraagd een griepprik te gaan halen. Voorheen was de leeftijdsgrens 65 jaar.

Minder kans op griep
De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Mensen die een griepprik hebben gehaald, hebben veel minder kans om griep te krijgen. Mochten ze toch griep krijgen, dan vaak veel minder ernstig.

Jaarlijks worden gemiddeld 20.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van griep en sterven tussen de 200 en 1000 mensen tengevolge van griep. Zonder de griepprik zouden deze getallen hoger liggen. De griepprik voorkomt een kwart tot de helft van de ziekenhuisopnames en kan het aantal sterfgevallen met 12 tot 50 procent laten afnemen.

Vooral ouderen, mensen met een verminderde weerstand en mensen met hart- en vaatziekten, long- en nierziekten en diabetes lopen een groter risico om ernstig ziek te worden van de griep. Daarom worden deze mensen jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik.

Trefwoorden:
Bron(nen):