Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 29 oktober 2016

Tips tegen keelpijn

Is het angina of verkoudheid?

Pijn bij het slikken, heesheid, een prikkelend gevoel, een opgezwollen keel: keelpijn kan onplezierige bijeffecten hebben. Het kan het gevolg zijn van droge lucht of overbelasting van je stem, maar ook van een beginnende verkoudheid. Gelukkig zijn er middeltjes om je klachten te verminderen.

Keelpijn gaat meestal vanzelf binnen een week weer over. Je hoeft er over het algemeen niet mee naar de dokter. Maar je kan er wel flink last van hebben. De pijn kan doortrekken naar je oren en de klieren in je hals kunnen opzetten en gevoelig worden.Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. In dat geval ben je ook flink aan het niezen en hoesten, je hebt lichte koorts en je neus zit verstopt. Antibiotica is dan zinloos. Dit werkt namelijk alleen om een bacteriële infectie in de keel te bestrijden.

'Zeg eens Aaaa'

Die bacteriën worden streptokokken genoemd. Een keelontsteking door streptokokken wordt ook wel angina genoemd. Je kunt dan witte plekken in je keel en op je amandelen zien zitten.

Maar ook zonder een infectie kun je last van je keel hebben. Bijvoorbeeld wanneer je je stem geforceerd hebt door verkeerd of te veel praten of schreeuwen. Ook het inademen van droge (winter)lucht of rook kan klachten geven. Soms ben je dan ook hees.

Zelfzorg

Misschien weet je nu wat je keelpijn heeft veroorzaakt, maar je zit er toch maar mooi mee. Wat nu? Er zijn volop huismiddeltjes die je kunt uitproberen om de irritatie wat te verzachten. Het is niet bewezen dat ze echt werken, maar veel mensen vinden dat ze de klachten verlichten.

Het volgende kun je proberen:

  • Eet waterijsjes of drink koud water.
  • Gorgel met een zoutoplossing of speciale gorgeldrankjes.
  • Zuig op een dropje of speciale zuigtabletten.
  • Drink (kamille)thee met honing.
  • Vermijd rook en praat minder: niet fluisteren, dat is nog slechter voor je stem dan praten!
  • Neem rust, vooral als je ook koorts hebt.

Medische behandeling

Als niets helpt, kun je je toevlucht nemen tot medicijnen. De pijn kan meestal gestild worden met paracetamol of een andere pijnstiller die je oraal inneemt. Als dat moeilijk gaat door slikklachten, kun je ook een zetpil overwegen. 

Antibiotica worden eigenlijk zelden voorgeschreven, omdat een verkoudheidsvirus zich daar niks van aantrekt. Ook een bacteriële infectie duurt met antibiotica even lang, maar de medicijnen voorkomen dat je anderen besmet en de ontsteking zich uitbreidt in je lichaam.

Pas wanneer er ernstige slik- en keelklachten zijn en je je erg ziek voelt, kan de huisarts overwegen om je een kuur te geven. Ga daarom wel naar de huisarts als je vaak last hebt van een keelontsteking of als deze lang aanhoudt en de klachten erger worden.

 

Reactie toevoegen

19 Comments

Door The Darkskin soldier (niet gecontroleerd) op di, 10/25/2016 - 23:59

Ik heb veel last van me keel en moest veel hoesten en ik kreeg thee met honing.
Die heeft me vrouw met veel liefde voor me gemaakt.
Ik moet eerlijk zeggen het helpt wel hoor en me keel doet minder pijn.
Alleen voor de nacht ben ik wel bang dat het weer opkomt de keelpijn, dat is dan weer minder.

Door Siemke (niet gecontroleerd) op zo, 10/09/2016 - 20:10

Ik kan bijna niks doen lust geen honing dus moet ik nu alleen maar koud water thee waterijsjes drinken en eten niet tof

Door Sagah (niet gecontroleerd) op wo, 11/25/2015 - 22:18

Tegen keelpijn kun je het beste een zoute haring nemen... Lekker en het helpt ook nog! Succes!

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op di, 11/24/2015 - 13:20

Ik heb van een imker begrepen dat de honing niet in de thee eigenlijk mag. Want dan verliest hij zijn werking dus beter een pot honing naast je zetten en telkens een lepeltje van nemen. Werkt meestal erg goed tegen het hoesten.

Door Miriam (niet gecontroleerd) op di, 11/24/2015 - 08:05

Stukje gember in schijfjes, halve citroen uiknijpen,kokend water erbij, en een eetlepel honing. Eventueel een smaakje thee. Werkt perfect.

Door Anne (niet gecontroleerd) op di, 11/24/2015 - 07:46

Wat ook helpt is saliethee met gember. Ontsmet de keel en verlicht.

Door keelpijn (niet gecontroleerd) op di, 11/17/2015 - 13:07

ik heb nu heel erg keelpijn maar wil graag naar school is dat slim ben namelijk 18 en hoef niet naar school van mijn ouders

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 11/12/2015 - 22:22

Ik ging gisteren in de avond hardlopen en heb nu erg veel pijn achter in mijn keel. Ik weet nu dat het door het koude weer komt, maar wat bij mij meestal helpt is gewoon thee met honing

Door ookeelpijn (niet gecontroleerd) op di, 11/10/2015 - 11:38

draag een blauwe shawl om je nek, zeggen ze wel eens

Door Tim (niet gecontroleerd) op vr, 10/09/2015 - 12:59

Wat bij mij ziek goed werkt is gewoon heel simpel: zwarte koffie. Keelpijn= gone