Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Tips tegen keelpijn

Is het angina of verkoudheid?

Pijn bij het slikken, heesheid, een prikkelend gevoel, een opgezwollen keel: keelpijn kan onplezierige bijeffecten hebben. Het kan het gevolg zijn van droge lucht of overbelasting van je stem, maar ook van een beginnende verkoudheid. Gelukkig zijn er middeltjes om je klachten te verminderen.

Keelpijn gaat meestal vanzelf binnen een week weer over. Je hoeft er over het algemeen niet mee naar de dokter. Maar je kan er wel flink last van hebben. De pijn kan doortrekken naar je oren en de klieren in je hals kunnen opzetten en gevoelig worden.Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. In dat geval ben je ook flink aan het niezen en hoesten, je hebt lichte koorts en je neus zit verstopt. Antibiotica is dan zinloos. Dit werkt namelijk alleen om een bacteriële infectie in de keel te bestrijden.

'Zeg eens Aaaa'

Die bacteriën worden streptokokken genoemd. Een keelontsteking door streptokokken wordt ook wel angina genoemd. Je kunt dan witte plekken in je keel en op je amandelen zien zitten.

Maar ook zonder een infectie kun je last van je keel hebben. Bijvoorbeeld wanneer je je stem geforceerd hebt door verkeerd of te veel praten of schreeuwen. Ook het inademen van droge (winter)lucht of rook kan klachten geven. Soms ben je dan ook hees.

Zelfzorg

Misschien weet je nu wat je keelpijn heeft veroorzaakt, maar je zit er toch maar mooi mee. Wat nu? Er zijn volop huismiddeltjes die je kunt uitproberen om de irritatie wat te verzachten. Het is niet bewezen dat ze echt werken, maar veel mensen vinden dat ze de klachten verlichten.

Het volgende kun je proberen:

  • Eet waterijsjes of drink koud water.
  • Gorgel met een zoutoplossing of speciale gorgeldrankjes.
  • Zuig op een dropje of speciale zuigtabletten.
  • Drink (kamille)thee met honing.
  • Vermijd rook en praat minder: niet fluisteren, dat is nog slechter voor je stem dan praten!
  • Neem rust, vooral als je ook koorts hebt.

Medische behandeling

Als niets helpt, kun je je toevlucht nemen tot medicijnen. De pijn kan meestal gestild worden met paracetamol of een andere pijnstiller die je oraal inneemt. Als dat moeilijk gaat door slikklachten, kun je ook een zetpil overwegen. 

Antibiotica worden eigenlijk zelden voorgeschreven, omdat een verkoudheidsvirus zich daar niks van aantrekt. Ook een bacteriële infectie duurt met antibiotica even lang, maar de medicijnen voorkomen dat je anderen besmet en de ontsteking zich uitbreidt in je lichaam.

Pas wanneer er ernstige slik- en keelklachten zijn en je je erg ziek voelt, kan de huisarts overwegen om je een kuur te geven. Ga daarom wel naar de huisarts als je vaak last hebt van een keelontsteking of als deze lang aanhoudt en de klachten erger worden.

 

Reactie toevoegen

25 Comments

Door Alex (niet gecontroleerd) op ma, 04/17/2017 - 08:12

Laat eens je bloed trekken om na te gaan of je geen klierkoorts hebt. Dit was bij mij het geval.

Door Karel (niet gecontroleerd) op do, 03/30/2017 - 21:40

Wat je ook doet, maak de kuur af! Als je vroegtijdig stopt met een kuur, overleven de bacteriën die het beste tegen het antibioticum kunnen, waardoor ze misschien nooit meer weg gaan!!

Door Ingrid Maduro (niet gecontroleerd) op za, 03/18/2017 - 06:02

Ik ga in naar mijn 6de week dat ik ziek ben, wat begon met hoesten en niezen is nu een keelontsteking. Ik heb antibiotica maar ik heb het gevoel dat het niet help. De huisarts zegt dat ik de kuur moet afmaken maar zou ik nog beroerd worden of de koorts aanbleef dan kon ik aan de bel trekken. De eerste antibiotica heeft niet geholpen nu met de tweede bezig. Ik voel me nog niet beter. Wat moet ik doen?? Ik heb een verzwakt lichaam zo kan ik niet verder.

Door A A Langeveld (niet gecontroleerd) op ma, 02/13/2017 - 13:55

hallo mij naam is Dhr.A A Langeveld
wat ik wil zeggen is dat ik ruim 3 maanden last heb van mij keel ik heb van alles geprobeerd en ik ben er ook mee naar de huisarts geweest en die heb me een inhaal pompje gegeven en dat helpt bij mij ook niet en er is ook foto's gemaakt en daar is niks op te vinden en hij heb me ook toen antibiotica geven en dat helpt ook niet en daar na heb hij mij codeïne pilletjes gegeven en daar reageert mij lichaam ook niet op en word er heel erg moe van en duizelig van het is net als of ik dronken ben maar dat ben ik gelukkig niet en ik krijg ook pijn tussen mij ribben wat moet ik doen want me hele lichaam is verslapt door al die dingen wat er rond speelt in me lichaam ik hoes me eigen rot en dan doet het heel erg pijn en dan kan ik heel erg moeilijk slikken wat ik ook in neem en wat ik allemaal eet ik rook niet ik drink niet ja water of thee of sapjes ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met die problemen die ik heb in me lichaam ik zal me mail even geven Edinakovacs@live.nl of hermina1972@hotmail.com dan kunnen jullie mij een bericht terug sturen wat ik er speelt in me hele lichaam ik dank jullie al vast voor de tijd en medewerking met vriendelijke groet Dhr.A A Langeveld uit Kampen Overijssel

Door Zwaan (niet gecontroleerd) op zo, 02/05/2017 - 11:16

Gorgelen met bessensap van de Betuwe helpt heel goed

Door cobie van ees (niet gecontroleerd) op vr, 11/11/2016 - 21:42

Ik lig nu met een zware keel agina. Ik word er elk jaar beroerd van word al bang als er iemand ziek word in huis. Lig nu al 5 dagen ziek in bed wat totaal niks is voor mij. Heb dan ook een hele lieve man die de zorgen overneemt. Ben naar de dokter gegaan die heeft me een zware kuur gegeven gaat nu wel aardig slikken gaat beter eten nog niet maar dat komt wel goed. Omdat ik nu al vier jaar achter elkaar dit heb heeft mijn dokter besloten om de amandelen te laten weghalen heb dan wel nog een tot twee weken last van me keel maar daarna verlost hiervan

Door The Darkskin soldier (niet gecontroleerd) op di, 10/25/2016 - 23:59

Ik heb veel last van me keel en moest veel hoesten en ik kreeg thee met honing.
Die heeft me vrouw met veel liefde voor me gemaakt.
Ik moet eerlijk zeggen het helpt wel hoor en me keel doet minder pijn.
Alleen voor de nacht ben ik wel bang dat het weer opkomt de keelpijn, dat is dan weer minder.

Door Siemke (niet gecontroleerd) op zo, 10/09/2016 - 20:10

Ik kan bijna niks doen lust geen honing dus moet ik nu alleen maar koud water thee waterijsjes drinken en eten niet tof

Door Sagah (niet gecontroleerd) op wo, 11/25/2015 - 22:18

Tegen keelpijn kun je het beste een zoute haring nemen... Lekker en het helpt ook nog! Succes!

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op di, 11/24/2015 - 13:20

Ik heb van een imker begrepen dat de honing niet in de thee eigenlijk mag. Want dan verliest hij zijn werking dus beter een pot honing naast je zetten en telkens een lepeltje van nemen. Werkt meestal erg goed tegen het hoesten.