vrijdag, 24 september 2021

Uitbraken norovirus in verschillende zorgcentra

In het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen in Borculo is het zeer besmettelijke norovirus ontdekt. Er zijn zeker tien ouderen besmet geraakt. Ook bij een zorgcentrum in Boekel en in het Zuyderland Medisch Centrum hebben tientallen bewoners, personeelsleden en patiënten last van deze buikgriep.

In verschillende zorgcentra sloeg het besmettelijke virus zo’n anderhalve week geleden toe. In zorgcentrum Sint Petrus in Boekel hebben twintig ouderen en tien personeelsleden het norovirus al gehad, acht bewoners hebben het nog.

Maatregelen

In de zorgcentra worden maatregelen getroffen om niet meer mensen besmet te laten raken. In het Limburgse Zuyderlandziekenhuis worden er zelfs operaties afgezegd. Het personeel draagt beschermende middelen als handschoenen, schorten en slofjes om de schoenen. Bezoekers worden verzocht niet langs te komen, of dienen ook extra voorzorgsmaatregelen te treffen en de handen goed te wassen.

Verschijnselen

Het norovirus is een kleine, maar zeer besmettelijke virus die buikgriep veroorzaakt. Levensgevaarlijk is het niet, maar bij een kwetsbare doelgroep als ouderen kunnen complicaties sneller optreden. De verschijnselen bij het virus zijn plotseling heftig braken, diarree, misselijkheid, koorts, kramp, buikpijn en hoofdpijn.

Bron(nen):