Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

9 feiten en fabels over griep

Over uitzweten, de griepprik en je weerstand

Er worden sprookjes en spookverhalen verteld over de griep. Hoog tijd om die nu eens voorgoed te ontzenuwen en het échte verhaal te vertellen. Jan Wilschut, hoogleraar moleculaire virologie aan het UMC Groningen, licht negen feiten en fabels over griep toe.

1. Als je eenmaal griep hebt gehad, ben je er voortaan immuun voor.

Nee, jammer maar helaas... Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dat virus is er in verschillende subtypen, die op hun beurt weer in allerlei varianten voorkomen. Doordat die varianten ook nog eens voortdurend veranderen, kun je steeds opnieuw griep krijgen.

2. Hoe zieker mensen zijn van de griep, hoe eerder ze anderen besmetten.

Nee, voordat ze ziek worden zijn ze nóg besmettelijker. De kans op infectie hangt vooral af van de intensiteit van je sociale contacten. Wilschut: "Het meest effectief zou zijn om dragers van het virus te mijden, maar dat is lastig want mensen vertonen niet meteen na besmetting ziekteverschijnselen. Dat duurt bij het griepvirus wel vier tot vijf dagen. En juist in die periode ben je het meest besmettelijk." Heerst de griep dan kun je besmetting alleen voorkomen door jezelf van iedereen te isoleren.

3. ’s Winters is door de kou je afweer verlaagd en daardoor heb je veel meer kans om griep te krijgen.

Ja, je loopt ‘s winters meer risico. En nee, dat komt niet door een lage afweer.

Het griepvirus verspreidt zich vooral via kleine druppeltjes door de lucht (denk aan niezen, hoesten). Verspreiding van het influenzavirus gebeurt daardoor makkelijk in druk bezochte ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten, zoals op scholen, in het openbaar vervoer, in kantoortuinen of concertzalen. ’s Winters worden deze ruimten vaak veel minder goed geventileerd en dát is de reden dat de griep in dit seizoen vaker voorkomt. Daarbij komt dat het griepvirus zich makkelijker verspreidt door droge lucht en bij lage temperaturen.

4. Mensen die griep hebben, zouden een mondkapje moeten dragen.

Ja dat kan, maar het helpt maar een klein beetje. Het virus verspreidt zich ook via voorwerpen die door de drager van het virus zijn aangeraakt, zoals een deurknop, het toetsenbord van de pc of een kraan.

Niet alleen mensen die niet besmet willen raken, ook de dragers van het virus moeten daarom vaak hun handen wassen. Ook hoesten in de elleboog in plaats van in de handen kan helpen om verspreiding te voorkomen. Net zoals het gebruik van papieren zakdoekjes.

5. De griepprik helpt toch niet.

Niet voor 100 procent, maar vaccineren helpt wel. De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de virusvarianten die in het vaccin zitten. Omdat er ieder jaar weer andere griepvirussen kunnen circuleren, heb je elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Die beschermt niet altijd voor 100 procent, maar wie na de prik toch griep krijgt, heeft er vaak minder last van.

Wilschut: "De Wereldgezondheidsorganisatie brengt jaarlijks in kaart welke influenzavirussen het meest circuleren. De productie van een vaccin begint ruim een half jaar van tevoren. Meestal is de samenstelling exact goed. Soms is er een mismatch omdat er toch nog een andere variant van het griepvirus de kop opsteekt."

6. Alleen ouderen hebben een griepprik nodig.

Nee hoor, veel meer mensen dan ouderen alleen zijn gebaat bij de griepprik. Ieder jaar krijgen ruim 5 miljoen Nederlanders een oproep voor de griepprik, onder wie alle zestigplussers. Voor hen is de griepprik gratis, net als voor mensen die extra risico lopen op complicaties vanwege een chronische ziekte zoals astma of COPD, diabetes, nierinsufficiëntie, hart- en vaatziekten of een verminderde weerstand.

7. Je gaat niet dood aan de griep

Je kunt wel degelijk overlijden aan de gevolgen van de griep. Het aantal griepdoden in Nederland varieert jaarlijks van enkele honderden tot tweeduizend. Omdat hun afweer wat zwakker is, hebben ouderen meer kans op complicaties, bijvoorbeeld op een longontsteking of een bijkomende (bacteriële) infectie. Zij worden bij griep ook vaker in het ziekenhuis opgenomen en kunnen er zelfs aan overlijden, ook als ze een griepprik hebben gehad.

8. Als je een goede weerstand hebt, ben je sneller beter.

Ja, dat is helemaal waar. Er bestaat geen effectief geneesmiddel tegen de griep. Er zit dan ook niets anders op dan uitzieken. Wie griep heeft, moet antistoffen en afweercellen aanmaken om het virus te bestrijden. Een goed werkende afweer is daarbij essentieel.

9. Een warme groc helpt om het virus ‘uit te zweten’.

Sommige mensen zweren bij het drinken van een warme groc: cognac of rum, heet water, citroen en honing. Best lekker misschien, maar het helpt niet tegen de griep. Wel verlaagt alcohol de lichaamstemperatuur iets, waardoor je je mogelijk wat beter voelt.

Veel thee of water drinken is wel goed, omdat je bij koorts veel vocht verliest. Ook zijn er middelen die de klachten kunnen verlichten. Paracetamol helpt tegen de koorts, een hoestdrank onderdrukt de hoestprikkel en neusspray laat het gezwollen neusslijmvlies slinken zodat je beter kunt ademhalen en slapen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

23 Comments

Door Wim (niet gecontroleerd) op zo, 02/19/2017 - 16:17

Influenza H3N2 is een specifiek griep virus. Maar wat veroorzaakt dan een gewone verkoudheid (en waarom gaat een verkoudheid sneller over dan een griep) ?

Door Nick (niet gecontroleerd) op ma, 12/26/2016 - 13:52

Ik heb mij dit jaar ook laten inenten maar ben momenteel toch flink ziek waarbij alle symptopen op griep wijzen.
Dus maar rustig aandoen op 2de kerstdag, veel rusten en slapen en hopen dat het voor de jaarwisseling over is.

Door Denise (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 15:13

Ik ben nu 55 jaar en krijg al sinds m'n pubertijd een griepprik omdat ik in een risicogroep zit. Ik heb er nog nooit last van gehad. Ik loop veel meer risico als ik me niet laat inenten . Dát zou ik met de dood kunnen bekopen!

Door Kokomo (niet gecontroleerd) op zo, 03/27/2016 - 11:59

Als ik het goed begrijp wordt griep verspreid door mensen die besmet zijn met het virus. Of je het zelf krijgt hangt af van je eigen weerstand en of je een griepprik hebt gehad. Drager kunnen we allemaal zijn. Dan verspreid iemand die een griepprik heeft gehad het virus dus net zo goed als iemand zonder prik. Dan is dat dus geen reden om die griepprik te nemen, verspreiden doe je het sowieso.

Door Dr C (niet gecontroleerd) op do, 03/24/2016 - 18:25

Er zal altijd een groot onderscheid blijven tussen de Chemische wereld en de Natuurlijke wereld.

Het is wel heel toevallig dat alles wat wij nodig hebben aan de bomen groeit.

Let FOOD be thy medice..

Door Kroon (niet gecontroleerd) op do, 03/24/2016 - 18:21

Na een vaccinatie van ons dochter (14jr)
die bijna haar leven koste, heb ik mij grondig verdiept in vaccins. Ik zou voordat iemand besluit zichzelf of hun kind te injecteren met al deze chemische troep waar niet eens een bijsluiter bij zit, en waar een dokter zelfs de bestandsdelen van weet. Eerst heel goed uitzoeken of het wel zo verstandig is en werkelijk helpt zoals media beweert. Vaccinvrij.nl kunt u ook eventueel uw vragen stellen. Daar heb ikzelf ook hulp gevonden en pas na een grondige ontstoring van ernstige metalen in het bloed gaat het nu weer beter met ons dochter. Maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Onze zoon kreeg elk jaar de griepprik en werd elk jaar goed ziek. Nu krijgt hij sinds 2 jaar geen griepprik en is niet meer zo ziek geweest.

Ik hoop dat u goed nadenkt voordat u uw kind of baby iets toedient. En we moeten ons niet bang laten maken.

Door Robert (niet gecontroleerd) op do, 02/04/2016 - 01:04

Hallo Corrie, ik zou de woonkamer ruimte, slaapkamerruimte gewoon een aantal keren per dag flink laten doorwaaien/door laten ventileren, (ga uiiteraard niet op de tocht staan in deze geschoonde luchtstroom van buiten, maar even op de toilet gaan zitten, het hoeft maar per keer 2 a 5 minuten te duren, en zet de verwarming niet te hoog, tussen de 18 / 20 graden. de slechte griepbacterien kunnen niet tegen verse lucht en gaan dood/weg uit de woning.
ga er zelf ook een paar keer uit naar buiten even ontspannen wandelen, het klaart de keel en neus/mond bacterien.
Neem ter ondersteuning extra vitaminen in die je lichaam vitaliseren ( o.a. Vitamine B12, C, en D ) en je imuniteit/weerstand sterker maken en beter laten voelen en drink flink goed veel water eneen glas enchinea Force van DR. Vogelen neem zo nu en dan een glas verse/ gedroogde kamille thee.
Je maakt je lichaam ondersteunend sterker tegen de griep en je reinigt zowel je lichaam als de luchtruimte van je woning waardoor je je prettiger zal voelen en op gaat knappen.
Ik wens je veel succes toe, en hoop dat het binnen 1 week een stuk beter zal gaan!
Elk mens is verschillend en de genezing zal daardoor ook per persoon verschillen en is niet hetzelfde voor iedereen.
Het zijn algemene tips/adviezen en de mens zijn lichaam moet het zelf gaan doen maar vindt verlichting bij een goede aanpak.

veel beterschap.
Robert

Door robert (niet gecontroleerd) op do, 02/04/2016 - 00:59

Hallo Corrie, ik zou de woonkamer ruimte, slaapkamerruimte gewoon een aantal keren per dag flink laten doorwaaien/door laten ventileren, (ga uiiteraard niet op de tocht staan in deze geschoonde luchtstroom van buiten, maar even op de toilet gaan zitten, het hoeft maar per keer 2 a 5 minuten te duren, en zet de verwarming niet te hoog, tussen de 18 / 20 graden. de slechte griepbacterien kunnen niet tegen verse lucht en gaan dood/weg uit de woning.
ga er zelf ook een paar keer uit naar buiten even ontspannen wandelen, het klaart de keel en neus/mond bacterien.
Neem ter ondersteuning extra vitaminen in die je lichaam vitaliseren ( o.a. Vitamine B12, C, en D ) en je imuniteit/weerstand sterker maken en beter laten voelen en drink flink goed veel water eneen glas enchinea Force van DR. Vogelen neem zo nu en dan een glas verse/ gedroogde kamille thee.
Je maakt je lichaam ondersteunend sterker tegen de griep en je reinigt zowel je lichaam als de luchtruimte van je woning waardoor je je prettiger zal voelen en op gaat knappen.
Ik wens je veel succes toe, en hoop dat het binnen 1 week een stuk beter zal gaan!
Elk mens is verschillend en de genezing zal daardoor ook per persoon verschillen en is niet hetzelfde voor iedereen.
Het zijn algemene tips/adviezen en de mens zijn lichaam moet het zelf gaan doen maar vindt verlichting bij een goede aanpak.

veel beterschap.
Robert

Door Corrie Bijkerk (niet gecontroleerd) op za, 01/30/2016 - 11:56

sinds 19 december ben ik ziek of onderweg ziek, ik hoes mij 3 slagen in de rondte doet s-nachts geen oog dicht of ik zit in een stoel.
helaas koorts heb ik niet eerder een onder temperatuur, 36.3 moeilijkheden met slikken en maar keelpijn.
Heb inmiddels een prednison- en antibiotica kuur achter de rug maar helaas!
wat zegt huisarts ik moet geduld hebben eerlijk gezegd raakt mijn geduld op.
Ben tevens hart en long patiënt die nu echt aan het eind van haar Latijn is.

Door Marjolein (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 16:04

Mijn oude moeder 91 haalt geen griepprik meer. Is door de griepprik driemaal in het ziekenhuis belandt