Verkoudheid bij kinderen

Een verstopte- of een loopneus

Getty Images

Verkoudheid is zo algemeen dat iedereen het wel kent. Een verstopte neus door opzwellend slijmvlies in de neus, veel niezen en een waterige uitloop: snot. Na een paar dagen wordt het snot geliger en dikker. Jonge kinderen zijn vatbaarder voor een infectie en nemen het virus snel mee van de crèche naar huis.

Omdat er veel verkoudheidsvirussen bestaan, kan je kind vaak achter elkaar verkouden worden. Hij wordt dan iedere keer door een ander virus besmet. Dit soort virussen laten maar voor een korte tijd een immuniteit achter: het kan dus zomaar zijn dat je kind na twee maanden door hetzelfde virus opnieuw verkouden wordt.

Oorzaken

Vooral in het najaar hebben kinderen en volwassenen last van verkoudheid. Waarschijnlijk vermindert afkoeling de weerstand van de slijmvliezen. De aanwezige virussen hebben dan de kans om een besmetting van het neusslijmvlies te veroorzaken. Het virus wordt gemakkelijk overgebracht door het niezen en hoesten van andere mensen.

Er is een groot aantal verkoudheidsvirussen bekend. In het najaar en in de winter komt het Respiratoir Synciteel (RS) virus veel voor. Oudere kinderen krijgen daar een verkoudheid van met soms wat keelpijn. Het RS virus is berucht bij baby’s: zij krijgen naast een verkoudheid vaak ook een infectie van de lagere luchtwegen, waardoor er ademhalingsproblemen kunnen ontstaan. Om het risico op besmetting van baby’s te beperken is het verstandig om schoolgaande broertjes en zusjes niet te dichtbij te laten, zelf goed je handen te wassen en geen drukke mensenmassa op te zoeken.

Diagnose

De temperatuur van je kind is bij een verkoudheid soms licht verhoogd. Afhankelijk van het virus kan er sprake zijn van hoge koorts, maar het kan ook duiden op een middenoorontsteking of een bijholteontsteking. Een verkoudheid duurt enkele dagen tot een week. Baby’s zijn langer verkouden. Dit kan lastig zijn tijdens het voeden, omdat zij met hun verstopte neusje dan lastig adem kunnen halen. Daardoor ontstaan er soms voedingsproblemen.

Er wordt geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van de verkoudheid. Alleen als er wordt gedacht aan een RSV infectie worden baby’s onderzocht.

Behandeling

Neusdruppels kunnen de zwelling van het slijmvlies verminderen en de neus ademvrij maken. Hiervoor wordt xylometazoline en zoutoplossing gebruikt. De dosering van de xylometazoline is:

  • Voor baby’s en peuters tot twee jaar is de dosering één tot tweemaal  tot (maximaal driemaal) daags 1 tot 2 druppels in ieder neusgat van een oplossing van 0,025 procent.
  • Voor kinderen van twee tot zes jaar  is de dosering één tot tweemaal tot (maximaal driemaal) daags  1 tot 2 druppels in ieder neusgat van een oplossing van 0,05 procent.
  • Voor kinderen ouder dan zes jaar is de dosering één tot driemaal (maximaal zes maal) per dag 2-3 druppels in ieder neusgat van een oplossing van 0,1 procent.

Let op dat xylometazoline maximaal 1 week mag worden gebruikt!

Als een baby of kind verkouden is kan zijn verstopte neusje moeilijkheden geven tijdens het voeden. Om het neusje vrij te maken van snot kan er – vooral vóór het voeden – worden gedruppeld met een fysiologische zoutoplossing. Dat is een 0,9 procent oplossing van keukenzout. Deze oplossing heeft dezelfde concentratie als bloed en daarom kan hier onbeperkt mee worden gedruppeld.

Wees voorzichtig met het gebruik van typische huismiddeltjes. Sommige ouders zweren bij eucalyptusolie en menthol, maar de slijmvliezen van zuigelingen kunnen door deze geuren overprikkeld raken. Een doorgesneden ui naast het bed kan helpen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur