Virus verspreidt zich snel in kantoor

Getty Images

Virussen kunnen zich binnen twee uur van een deurknop verspreiden naar het halve kantoor. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Arizona.

De onderzoekers besmetten aan het begin van een werkdag een deurknop van een bedrijf met een virus. Dit was een onschuldig virus, maar met soortgelijke eigenschappen als het norovirus. Norovirussen zijn heel besmettelijk en veroorzaken ‘buikgriep’.

Vervolgens namen ze elke twee uur een monster van oppervlakken waar besmettelijke virussen op kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld lichtschakelaars, knopjes in de lift, de koffieautomaat, kranen en computers. Binnen twee uur bleek 40 tot 60 procent van deze oppervlakken al besmet te zijn. “De meeste mensen denken dat hoesten en niezen virussen verspreidt, maar het aantal objecten dat je aanraakt is ongelofelijk”, zegt Charles Gerba.

Handen wassen

Uit een eerder onderzoek van Gerba bleek dat na twee uur al bijna 60 procent van de werknemers besmet kan zijn. De beste manier om virussen zoals griep- en norovirussen te vermijden, is regelmatig goed je handen wassen en oppervlakken afnemen met anti-bacteriële doekjes. Ook raadt hij aan om thuis te blijven als je ziek bent, zo steek je je collega’s niet aan.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd tijdens een bijeenkomst van de American Society for Microbiology.

Bron 
  • Daily Mail