maandag, 4 juli 2022

Boekrecensie: Van tajine tot havermout

Gezond eten met inspiratie uit de Marokkaanse keuken

Jamila Winwood groeide op met de zomerse smaken van het Marokkaanse platteland. Toen ze, eenmaal volwassen, gezondheidsklachten kreeg, verdiepte ze zich in een gezondere leefstijl. Niet elk Marokkaans gerecht paste meer in haar eetpatroon en daarom bedacht ze gezonde varianten. In haar kookboek Van tajine tot havermout verzamelde ze zestig recepten die gezond zijn én geïnspireerd op de heerlijke Marokkaanse keuken. Wij mogen vijf exemplaren van haar boek weggeven.

Als kind ging health coach en blogger Jamila elk jaar op vakantie naar haar opa en oma in Marokko. Zij woonden in een dorpje waar echt van het land werd geleefd: groenten en fruit kwamen uit de moestuin, olijven en amandelen werden vers van de boom geplukt. Lekker en gezond eten kreeg ze zo met de paplepel ingegoten.

Nieuwe varianten

Haar interesse in voeding raakte later een beetje op de achtergrond, tot ze langdurige gezondheidsklachten kreeg. Jamila ging zich verdiepen in gezond eten en volgde de opleiding tot hormoontrainer bij Ralph Moorman, de levensmiddelentechnoloog die het Hormoonbalansdieet bedacht.

Ze gooide haar leefstijl om en kwam erachter dat ze daarbij veel inspiratie kon halen uit de Marokkaanse keuken. Alleen pasten niet alle traditionele gerechten meer bij haar nieuwe voedingspatroon. Ze creëerde daarom haar eigen, gezonde varianten. Couscous, maar dan van bloemkool bijvoorbeeld. Tabouleh op basis van quinoa en een ‘pizza’ die bijna helemaal uit groenten bestaat. Ook de quiche op basis van havermout is een heel origineel, licht alternatief voor een vette fillodeegbodem.

Gezonde creaties

Gelukkig kan iedereen nu meegenieten van haar originele creaties. Op haar website deelt ze regelmatig recepten en schrijft ze over haar leefstijl. Bovendien is er nu Van tajine tot havermout: een prachtig kookboek met zestig van Jamila’s favorieten, voor de hele dag. Smoothies en andere drankjes, ontbijtrecepten, brood, vlees-, vis- en vegetarische gerechten, soepen, salades, dips en zoete hapjes. Alle recepten zijn glutenvrij, vrij van koemelk, en juist heel rijk aan groenten, peulvruchten en verse kruiden.

Kruidige soepen en sauzen

Het is jammer dat er nog geen kookboeken met geur zijn, maar je ruikt de kruidige tajines, harira’s, soepen en sauzen al bijna als je door Van tajine tot havermout doorbladert. Elk recept is voorzien van een prachtige foto: het water loopt je in de mond. Bij veel recepten staat een opmerking van Jamila, bijvoorbeeld waarom ze dit recept heeft gekozen en wat ze heeft veranderd aan de originele versie. Dat geeft het boek een gezellig, persoonlijk tintje.

Sommige ingrediënten ken je misschien nog niet, zoals ingemaakte citroenen en smen, maar de meeste recepten kun je prima maken na een bezoek aan een (goed gesorteerde) supermarkt. Je krijgt van dit kookboek echt zin om eens iets nieuws te proberen.

Wil je een klein voorproefje? Dit zijn drie recepten uit Van tajine tot havermout:

Jamila Winwood is health coach en blogger. Haar eerste boek, Van tajine tot havermout, verscheen bij uitgeverij ROSE stories.

Deze prijsvraag is afgelopen, je kunt helaas niet meer meedoen.