Vegan harira

Getty Images

Marokkaanse soep met kikkererwten

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
20 minuten + 40 minuten wachttijd (+ circa 10 uur weektijd bij gedroogde kikkererwten)

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten (of 400 gram uit een pot)
  • olijfolie
  • 1 uit, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 1 kilogram tomaten, ontveld en in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 centimeter gember, geraspt
  • 5 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt

Bereiding

  1. Gebruik je gedroogde kikkererwten, spoel ze dan goed af in een zeef en week ze in 1 liter water. Laat ze minimaal 1 nacht staan en spoel ze nogmaals goed af. (Verder is de bereiding hetzelfde.)
  2. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui 2 minuten.
  3. Voeg de knoflook en bleekselderij toe, leg het deksel op de pan en laat de groenten 10 minuten smoren op laag vuur.
  4. Draai dan het vuur wat hoger en bak tot de groenten goudbruin karamelliseren.
  5. Voeg de prei, tomaten, paprika, kikkererwten, gember, kruiden, specerijen en bouillon toe.
  6. Breng de soep aan de kook en laat hem op laag vuur 40 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Schep ongeveer 1/3 van de soep in een blender of keukenmachine en pureer glad.
  8. Schenk de gepureerde soep terug in de pan.
  9. Maak de soep op smaak met zout en peper.
  10. Garneer met de koriander.

Dit recept is afkomstig uit Van tajine tot havermout.