dinsdag, 7 december 2021

Het is zomer bij de groenteboer

Aan de slag met seizoensfruit

Het is zomer bij de groenteboer, dus is er weer volop Hollands zomerfruit te krijgen. De aardbei ken je wel, maar haal ook eens bramen, frambozen, aalbessen, blauwe bessen of kruisbessen in huis. Lekker zo uit een schaaltje, maar ook als fruitsalade of met magere yoghurt in een smoothie.

De zomer is een heerlijk seizoen om taarten te bakken. Er is volop vers zomerfruit te krijgen en je hebt genoeg vrije tijd om je flink uit te leven. Maar goed, het moet ook allemaal opgegeten worden. Nodig daarom je buren en vrienden uit en serveer je eigen vruchtentaart . Die smaakt even lekker als je kleinere porties aansnijdt dan het recept voorschrijft. Want met z’n tienen heb je ook wel genoeg aan een taart voor acht personen.

IJsjes maken

Uitgekeken op waterijsjes? Maak zelf je eigen gezonde ijsjes! Alles wat je nodig hebt is een ijsjesvorm, een vriezer en je favoriete ingrediënten. Pureer vers fruit, strooi er een klein beetje suiker bij en meng het met vruchtensap, magere yoghurt of koude thee. In de vormpjes gieten en invriezen maar!

Varieer

Heb je wel eens zelf pasta gemaakt of brood? Het is leuk om te doen en je hebt er niet per se ingewikkelde apparaten voor nodig. Met een deegroller en mixer kom je al een heel eind. Zoek een basisrecept op en varieer met je eigen favoriete ingrediënten. Kies ook eens voor volkorenmeel of minder zout. Wanneer je je eten met liefde en aandacht hebt gemaakt, smaakt het veel lekkerder.

Naar de pluktuin

Wil je wel eens zien hoe zomerfruit groeit? En heb je zin in een leuk dagje uit? Ga dan met het hele gezin naar een pluktuin. In zo’n pluktuin kun je samen met je kinderen je eigen fruit bij elkaar plukken. Reken maar dat ze hun portie fruit met plezier opeten!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Trefwoorden: