Is gedroogd fruit een verstandige keuze?

Vijgen, pruimen en abrikozen

Getty Images

Is gedroogd fruit gezond? Daar kun je niet zomaar ja of nee op antwoorden. Vers fruit geheel vervangen door gedroogde vruchten is geen aanrader. Maar het is wel een gezonde vervanger voor snoep.

Door het drogen verdwijnt helaas alle vitamine C uit het fruit. Maar er zitten nog genoeg voedingsstoffen in om gedroogd fruit gezond te kunnen noemen. Het is rijk aan vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. Daarbij zijn veel gedroogde vruchten, zoals vijgen, pruimen en abrikozen, rijk aan voedingsvezels.

Veel vezels

Een gezond voedingspatroon kan niet zonder vezels. Ze zorgen voor een goede stoelgang en ze zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. Hierom zijn gedroogde vruchten een echte aanrader.

Ook heeft gedroogd fruit een gunstig effect op het cholesterol in het lichaam. Dit dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.

Het grootste gevaar van gedroogd fruit is dat je er gaatjes van kan krijgen. Gedroogde vruchten zijn erg zoet en plakkerig, waardoor kleine stukjes aan de tanden kunnen blijven plakken en zo gaatjes veroorzaken.

Gezond tussendoortje

Gedroogd fruit kan zo uit het zakje gegeten worden. Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels.

Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie. In een bakje magere yoghurt zijn gedroogde vruchtjes ook heerlijk, bijvoorbeeld tutttifrutti. Dit is een mix van allerlei gedroogde vruchten. Lekker als toetje of ontbijt in combinatie met muesli.

In verschillende warme gerechten bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine of door een salade is gedroogd fruit erg geschikt. Er zijn heel veel heerlijke Zuid-Europese gerechten met gedroogd fruit erin.

Gedroogd en vers fruit per 100 gram

Fruitsoort Gedroogd Vers
Pruimen 188 kcal 42 kcal
Vijgen 227 kcal 80 kcal
Abrikozen 256 kcal 36 kcal

Appels

266 kcal 49 kcal
Druiven/rozijnen 268 kcal 64 kcal
Peren 270 kcal 47 kcal
Dadels 271 kcal 132 kcal
Bananen 308 kcal 88 kcal

 

Auteur 
  • Myrthe Beekink