Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Is het slim om groente en fruit te wassen met verdund afwasmiddel?

Is het slim om appels, peren en paprika’s te wassen met verdund afwasmiddel?
Annie

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het is verstandig om fruit en groente altijd grondig te wassen onder stromend water. Afwasmiddel gebruiken is daarbij niet nodig. Wassen is vooral belangrijk om vuil en stof te verwijderen. Ook de mogelijke hierin aanwezige bacteriën of virussen verwijder je zo. Door afwasmiddel te gebruiken worden je appels, peren en paprika’s niet veel schoner. En mogelijk krijg je wel wat afwasmiddel binnen. Appels hebben soms een wat vettig (was)laagje, dit wordt natuurlijk gevormd en kun je gewoon opeten.

Fruit en groente wassen om resten bestrijdingsmiddelen eraf te spoelen heeft weinig zin. Meestal zijn deze middelen waterresistent, zodat gewassen ook na een regenbui nog beschermd zijn. Daarnaast kunnen ze in kleine hoeveelheden ín het product zitten. De kans dat je te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt, is overigens heel klein. Voor ieder bestrijdingsmiddel is in de wet een maximale hoeveelheid vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.