Is rabarber goed voor je gezondheid?

Groente vol vezels, vitaminen en mineralen

Verse rabarber
Getty Images

Is het nou een groente of is het fruit? Rabarber wordt vaak in zoete desserts en gebak gebruikt omdat je het goed kunt combineren met zoet. Maar het is toch echt een groente. Hoe roder de rabarber, hoe zoeter de smaak.

Rabarber is net als zuring en boekweit een plant uit de duizendknoopfamilie. Het gewas is goed bestand tegen kou en heeft nachtvorst nodig om sterk te worden. In het voorjaar komen de stengels en bladeren tevoorschijn.  Een volwassen rabarberplant kan 3 tot 5 kilo aan stelen opleveren. Alleen de stengels van rabarber zijn eetbaar, de bladeren niet. 

Van maart tot augustus is er rabarber te koop van de volle grond. Er bestaat ook 'geforceerde rabarber': deze kweken telers binnen in het donker bij hogere temperaturen, waardoor deze rabarber eerder geoogst kan worden, maar ook bleker van kleur is en minder zuur van smaak.

Hoe gezond is rabarber?

Rabarber bevat veel vezels  - maar liefst 1,8 gram vezels per 100 gram - en vitamine C en maar weinig calorieën, zo'n 23 kilocalorieën per 100 gram. Ook bevat de groente relatief veel vitamine K, belangrijk voor een goede bloedstolling. Daarnaast zit er kalium in, wat weer belangrijk is voor je bloeddruk en een goede werking van zenuwen en spieren. Verder zzitten er veel antioxidanten in rabarber, die goed zijn voor de celbescherming. De wortels werden vroeger wel als medicijn gebruikt, omdat ze een laxerende werking hebben. Dat komt door het stofje anthrachinon, dat een prikkelende werking op de darmwand heeft en zo de stoelgang bevordert. 

Rabarber bevat maar liefst 1,8 gram vezels per 100 gram

Hoeveel rabarber mag je eten?

In rabarber zit oxaalzuur, een stof die calcium aan zich bindt en in grote hoeveelheden giftig is. Het zorgt ook voor de zure smaak. De bladeren van rabarber bevatten zo veel oxaalzuur dat ze giftig zijn, eet deze dus nooit. De kleine hoeveelheid zuur in de stengels kan geen kwaad zo lang je geen enorme hoeveelheden achter elkaar eet. Je moet meer dan een halve kilo per dag eten, wil je teveel oxaalzuur binnenkrijgen. Vroeger werd wel beweerd dat je na de langste dag, op 21 juni, beter geen rabarber meer eet omdat de stengels dan teveel oxaalzuur zouden bevatten. Dit is een fabeltje. De hoeveelheid zuur neemt wel iets toe, maar het is nog steeds veilig om te eten.

Oxaalzuur geeft stroef tandgevoel

Oxaalzuur haalt een beetje calcium van je tanden, waardoor je tanden stroef aanvoelen als je rabarber hebt gegeten, net als bij spinazie. In je darmen maakt het oxaalzuur een onoplosbare verbinding met calcium, waardoor je minder calcium opneemt als je rabarber eet. Als je gevarieerd eet en genoeg calcium binnen krijgt, is dat geen probleem. Je kunt het oxaalzuur neutraliseren door tijdens het koken van rabarber een beetje kalk - denk aan een schoolkrijtje - toe te voegen. Er zijn echter ook mensen die vinden dat de rabarber daar minder lekker van wordt.

Wie mogen geen rabarber?

Mensen die nierstenen hebben gehad, kunnen rabarber beter laten staan om te voorkomen dat ze weer nierstenen krijgen. Ook als je last hebt van osteoporose (botontkalking) kun je de friszure rabarberstengels beter niet eten.

Kopen en bewaren

Bij sommige soorten zijn de stengels rood, andere hebben groene stengels of een mix van groen en rood. De groene variant is zuurder, maar deze is niet onrijp en zal ook niet naar rood verkleuren. De kleur hangt af van het ras en niet van de rijpheid. Koop rabarber waarvan de stelen hard en stevig zijn. Bewaar het in plastic in de koelkast, zodat de stelen niet uitdrogen. Zo kun je rabarber een paar dagen bewaren.

Rabarber kan ook in stukken in een goed afgesloten bakje ingevroren worden. Eerst blancheren is niet nodig, het kan zo in stukken de vriezer in en blijft dan ongeveer een jaar goed.

Toepassingen

Verwijder het blad en een stukje van de onderkant van de stengel. Wil je de mooie roze kleur behouden, schil de stengels dan niet. Verwijder eventueel stugge draden van de stengel. 

Bekijk video: zo maak je rabarber schoon

Een klassieker is rabarbermoes. Kook daarvoor stukken rabarber van ongeveer twee centimeter in een kleine beetje water. Als de stukken na 10 à 15 minuten in vezels uit elkaar vallen, is de moes klaar. Voeg er suiker of zoetstof naar smaak aan toe en eet de moes warm of koud, bijvoorbeeld als bijgerecht bij de warme maaltijd of in combinatie met slagroom of yoghurt als toetje. Rabarbermoes kun je ook verwerken in taarten. Probeer ook een de lekkere rabarbercrumble uit deze receptvideo.

 

Auteur