Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Vitamine K

Voor een goede bloedstolling

Vitamine K (fylochinon) is één van de vier vetoplosbare vitamines. De andere drie zijn vitamine A, vitamine D en vitamine E. Vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar er zijn ook aanwijzingen dat het een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Voor iedereen die ooit een baby heeft gekregen zal vitamine K geen onbekende vitamine zijn. Pasgeboren baby's krijgen na geboorte namelijk altijd 1 milligram vitamine K toegediend, omdat baby's altijd een vitamine K-tekort hebben. Deze vitamine kan de placenta niet passeren.

Borstvoeding

Ook heeft een baby nog onvoldoende darmbacteriën om voldoende vitamine K aan te maken. Baby's die borstvoeding krijgen, moeten de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K krijgen. Dit om te (hersen-)bloedingen te voorkomen. Voor baby's die geen borstvoeding, maar flesvoeding krijgen, is dat niet nodig. Aan verreweg de meeste soorten flesvoeding wordt vitamine K toegevoegd.

Een tekort aan vitamine K komt niet vaak voor, alleen bij pasgeboren baby's dus en bij mensen met een ernstige opnamestoornis en bij mensen die langdurig antibiotica hebben gebruikt. Antibiotica kunnen de darmbacteriën die vitamine K aanmaken vernietigen.

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 zit in kaas, lever, vlees en melkproducten. Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten.

Onbekend is of te veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten goed opletten hoeveel vitamine K ze binnenkrijgen. Een te veel kan van invloed zijn op de werking van het middel.
 

Bron(nen):

Reactie toevoegen