Paksoi, een meepakker?

Stengels en bladeren vol vitamines en mineralen

Getty Images

Vaak zie je het bij de supermarkt of groenteman liggen. Een bos dikke witte stengels met grote groene bladeren aan de bovenkant. En een vreemd klinkende naam. Dat is paksoi. Maar wat is het nou precies? En hoe moet je het bereiden?

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit China komt. De witte stengels zijn lekker knapperig en de donkergroene bladeren zijn sappig. Deze kunnen beiden gegeten worden. Paksoi is het hele jaar in Nederland verkrijgbaar in de supermarkt of bij de groenteboer.

Vol vitamines en mineralen

Paksoi zit boordevol vitamines en mineralen. In 100 gram paksoi zit al meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. En bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Paksoi bevat ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. En dat terwijl in 100 gram rauwe paksoi slechts 14 kilocalorieën zitten.

Bewaren en bereiden

Let er bij de aankoop van paksoi goed op dat de witte stengels goed stevig zijn en dat de donkergroene bladeren er niet verlept uitzien. Mits vers gekocht, kan paksoi in de groentelade van de koelkast nog twee à drie dagen tot een week goed blijven. Gesneden paksoi blijft maar één dag goed in de koelkast.

Paksoi kan op verschillende manieren bereid worden. Je kunt het roerbakken, koken, stomen of bakken. Snij eerst het kontje, het harde gedeelte waar de stengels samen komen, eraf en was de groente. Daarna kun je naar wens grote of kleine blokjes of reepjes snijden.

Het koken van de paksoi duurt ongeveer vijf tot zeven minuten. Als je de paksoi gaat roerbakken is het in vijf tot acht minuten klaar. Let er bij het bereiden wel op dat de witte stengels wat langer nodig hebben om te garen dan de groene bladeren.

Nitraatrijk

Er zit van nature veel nitraat in paksoi. Nitraatrijke groente, zoals bijvoorbeeld spinazie en andijvie, kun je beter niet eten met vis. Hierdoor ontstaan namelijk nitrosamines, welke kankerverwekkend kunnen zijn. Nitrosamine is een schadelijke stof die ontstaat door de combinatie van nitraatrijke groenten met vis en schaal- en schelpdieren (behalve zalm en makreel).

Recepten

Bron 
  • Voedingscentrum
  • WebMD
  • Groenten Fruit Bureau