Superfood, super goed

Het goede van kiemen, bonen en uien

Getty Images

Er is voeding die unieke voedingsstoffen bevat. Er is ook voeding die veel verschillende voedingsstoffen bevat. En er is voeding die bepaalde voedingsstoffen in grote hoeveelheden bevat. Al die voeding heeft het stempel 'Supervoedsel' gekregen.

Peuterplantjes

De jonge, groene plantjes die nét zijn ontsproten uit een noot, zaadje, pit, graankorrel, boon of peultje noemen we kiemen. Tijdens het ontspruiten worden grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt de voedingswaarde van de kiem toe. Kiemen bevatten dan ook grote hoeveelheden antioxidanten zoals vitamine C, maar ook proteïnen. Eigenlijk bevatten ze alle voedingsstoffen die je nodig hebt. De bekendste kiemen zijn taugé, dat in Indische en Chinese gerechten wordt verwerkt, en alfalfa dat door een salade gemengd kan worden. 
 
Kiemen zijn extra gezond als je niet meer zo heel jong bent. Want met de jaren gaat het lichaam steeds minder enzymen produceren. Kiemen bevatten deze enzymen volop, vooral als de kiemgroente rauw wordt gegeten (enzymen gaan voor een deel verloren bij verhitting). Bovendien zijn de kiemen dankzij die enzymen makkelijker te verteren dan het zaad of de boon waaruit ze zijn ontsproten.
 

Mr. Bean

Er zijn verschillende goede redenen om regelmatig bonen op het menu te zetten. Of ze nu wit zijn, bruin, groen of rood, groot of klein... ze bevatten veel plantaardige eiwitten én veel vitaminen én antioxidanten én veel voedingsvezels en juist weinig vetten, calorieën en zout. Alle bonen passen dus prima in een afslankdieet. Maar de allerbeste afslankboon is de azuki, die ook wel adzuki-, aduki- of adankaboon wordt genoemd. Deze rode boon uit Azië (te koop in sommige natuurvoedingswinkels) bevat nog minder calorieën dan andere bonen, maar verzadigt net zo lang!
 
Verder helpen bonen (en linzen) diabetes voorkomen: ze veroorzaken geen pieken in de bloedsuikerspiegel, maar geven heel lang een verzadigd gevoel en ook heel lang energie. De vezels in bonen en linzen stimuleren de darmwerking en ʻvegen de darmen schoon’.
 

Ontgiftende geurbollen

De ui-achtigen (knoflook en uien, maar ook prei en bieslook) bevatten speciale flavonoïden die de productie van gluthation bevorderen. Dit gluthation is een heel krachtige antioxidant, die vooral de lever helpt het lichaam van giftige en kankerverwekkende stoffen te ontdoen.
 
Aan de uienfamilie worden nog meer gunstige eigenschappen toegeschreven. Zo wordt van knoflook beweerd dat het de slechte cholesterol en de bloeddruk helpt verlagen, het risico op aderverkalking, op bloedpropjes en op maagkanker vermindert, de afweer ondersteunt, en virussen en bacteriën doodt. Al was de helft waar, dan nog kun je spreken van supervoedsel! Voor een optimaal effect moet je de uien en knoflook wel rauw eten. De allerbeste knoflook is de zwarte: een gewoon teentje knoflook dat drie weken lang gefermenteerd is en dan nog een week blijft liggen, wordt zwart, smaakt wat zoeter, laat minder geur achter in de adem en bevat tweemaal zoveel antioxidanten! Zelf van witte knoflook zwarte maken? Het kan. Maar zwarte knoflook is ook te koop in sommige delicatessenwinkels en via het internet.
 
Naast deze superfoods zijn er ook nog andere soorten zoals: walnoot, chiazaad, kaneel en soja.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine