Superfood uit grootmoeders kastje

Lijnzaad, walnoten en bessen

Getty Images

Gojibessen, chiazaad: deze nieuwe sterren maken carrière als 'superfood'. Maar dat betekent niet dat oude favorieten de vergetelheid verdienen. Denk aan havermout, blauwe bessen en walnoten. Wat maakt hen zo gezond?

Iedereen heeft het er tegenwoordig over. Chiazaad, mangosteen, gojibessen, baobab: ze mogen zich allemaal tot het selecte clubje superfood, oftewel powerfood, rekenen. Maar dat betekent niet dat we grootmoeders kastje buiten beschouwing kunnen laten, want de inhoud daarvan is interessanter dan je denkt.

Havermout

Havermout, is dat  powerfood? Jazeker. In Amerika mag op een pak havermout staan dat het goed is voor het cholesterolgehalte. In Europa mag vermeld worden dat havermout zorgt dat het bloedglucose minder stijgt na een maaltijd. Dat komt door de gezonde bèta-glucanen die van nature in haver voorkomen. Lekker in de muesli of als pap ’s ochtends.

Blauwe bessen

Ook hier worden superbessen geteeld: de blauwe bes uit het zuiden van het land. Blauwe bessen zijn rijk aan de blauwe kleurstof anthocyaan, die het cholesterolgehalte gezond helpt houden. Bovendien bevatten ze antioxidanten en magnesium.

Frambozen

Zomerfruit is natuurlijk sowieso gezond. Maar alléén frambozen zitten bomvol ellagitannines (een antioxidant). Ze helpen het lichaam tegen ziekten beschermen en gaan veroudering tegen. In de zomermaanden volop vers verkrijgbaar en het hele jaar door bevroren te koop.

Sardines

Sardines bevatten ladingen gezonde visvetten, die ons tegen hart- en vaatziekten beschermen. En die gezonde vetten, daar eten we veel te weinig van. Goed idee: af en toe sardientjes op de barbecue of grillplaat.

Lijnzaad

Het wordt van oudsher aanbevolen om de stoelgang te verbeteren. Maar de kleine zaadjes zijn ook zeer rijk aan alfa-linoleenzuur, een gezond vetzuur uit de omega-3-familie.

Walnoten

Walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren en je eet er makkelijk een handje van, tussendoor of met yoghurt en honing. Er is zelfs een claim goedgekeurd voor walnoten: op de verpakking mag staan dat ze de elasticiteit van de bloedvaten verbeteren als je er dagelijks 30 gram van eet.

Olijfolie

Door alle ophef over kokosolie tegenwoordig zou je haast vergeten hoe gezond olijfolie is.En dat stond misschien niet in het kastje van een Hollandse grootmoeder, maar in de Zuid-Europese keukens wordt het al jarenlang gebruikt. De populariteit van het mediterrane dieet is er mede aan te danken. Olijfolie is rijk aan gezonde vetten en vitamine E. Lekker in salades, een scheutje door de gekookte pasta of als dip voor brood.

Auteur 
  • Karine Hoenderdos
Bron 
  • Plus Magazine