Wat is het nut van knoflook pletten?

knoflook
Getty Images

Wat is het nut van knoflook pletten?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Door knoflook eerst te pletten, kneuzen, persen of snijden voordat je het in de pan doet, krijgt je gerecht meer smaak. De kenmerkende smaak van knoflook is te danken aan zwavel. Bij het snijden van de knoflook komt er een enzym (allinase) vrij, waardoor sterk ruikende verbindingen ontstaan (allicine). Als je de teen in z’n geheel verhit kan dit enzym zijn werk niet doen en smaakt de knoflook nauwelijks scherp. De smaak is dan wat zoeter.

Wat ook helpt voor meer smaak, is de knoflook wat later in de pan doen. Voeg de knoflook bijvoorbeeld pas toe nadat je groente, vlees of vis al even kort hebt gebakken, en niet al meteen bij het verhitten van de olie of het bak- en braadvet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.