Wat kun je maken van het vocht dat in een blik kikkererwten zit?

Kikkererwtenvocht wordt ook wel aquafaba genoemd

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat kun je maken van het vocht dat in een blik kikkererwten zit?

Het vocht dat overblijft in een blik of pot kikkererwten, wordt ook wel aquafaba genoemd. Aquafaba is bonenwater, een mengsel van water en een snufje zout. Kikkererwtenvocht is de meestgebruikte variant van aquafaba. De gekookte kikkererwten blijven door het kikkererwtenvocht langer houdbaar en drogen niet uit.

Waar kun je kikkererwtenvocht voor gebruiken?

Het zal je misschien verbazen, maar kikkererwtenvocht of aquafaba wordt veelal als eivervanger gebruikt. Door het op te kloppen, ontstaat er een schuimend mengsel dat niet alleen lijkt op opgeklopt eiwit, maar ook nog eens dezelfde werking heeft.

Kikkererwtenvocht wordt met deze reden veel in veganistische en eivrije recepten gebruikt. Zo kun je met aquafaba luchtige chocolademousse maken, maar ook bijvoorbeeld veganistische cakes en meringue. De verhouding is ongeveer 45 milliliter aquafaba voor 1 ei of 30 milliliter voor 1 eiwit. Tip: het opkloppen van aquafaba werkt het beste wanneer het koud is. Daarbij zal een combinatie van citroensap en wat suiker ervoor zorgen dat de opgeklopte aquafaba stabieler blijft.

Is aquafaba gezond?

Aquafaba of bonenwater bevat dan wel een snufje zout, maar slecht voor de gezondheid kun je het niet noemen. Het vocht bestaat voor 95 procent uit water, afhankelijk van de aquafaba die gebruikt wordt, en bevat daarom weinig calorieën. Kies wel liever voor kikkererwtenvocht van biologische kikkererwten.

Waarom moet je kikkererwten dan altijd afspoelen?

Omdat kikkererwten rijk zijn aan eiwitten, trekken deze eiwitten ook in het vocht. Daarnaast bevatten kikkererwten, net als veel andere peulvruchten, saponine. Saponine is eens soort natuurlijke zeepstof. Ook dit trekt in het vocht. Zowel de eiwitten als de saponine zorgen voor een schuimend effect bij het opkloppen.

De eiwitten en saponine zijn niet schadelijk, integendeel, maar zorgen dus wel voor schuim in je gerecht. Als je enkel de kikkererwten of andere peulvruchten wil gebruiken, wil je dit waarschijnlijk wel voorkomen.

Hoe lang blijft aquafaba goed?

In een schone, afgesloten pot kun je aquafaba zo’n drie dagen bewaren. Je kunt het ook tot drie maanden lang in de vriezer bewaren.

Waar kun je aquafaba kopen?

In enkele online speciaalwinkels wordt aquafaba of kikkererwtenvocht in een pak verkocht, maar de simpelste manier om eraan te komen is door het uit een blik of pot kikkererwten te halen.

3x recepten met kikkererwten

Wil je experimenteren met aquafaba, maar weet je niet wat je met de kikkererwten moet doen? Probeer dan deze recepten!

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Dosia bakt vegan
  • The National Center for Biotechnology Information