Zijn bonen een goed alternatief voor vlees?

Peulvruchten: goed voor gezondheid, portemonnee en het milieu

Getty Images

Wist je dat peulvruchten zoals bonen en linzen een goed alternatief zijn voor vlees? Dus of je nu echt vega bent of maar af en toe je stukje vlees vervangt, denk eens aan peulvruchten. Gezond, lekker en ook nog eens duurzaam en fijn voor je portemonnee.

Peulvruchten zijn goede vleesvervangers omdat ze nagenoeg dezelfde belangrijke voedingsstoffen (eiwit, ijzer, vitamine B1) bevatten als een stukje vlees.

Het Voedingscentrum maakt onderscheid in twee groepen goede vleesvervangers:

  1. Vleesvervangers met voldoende ijzer, vitamine B1 én vitamine B12.
  2. Vleesvervangers met voldoende ijzer en vitamine B1, maar zonder vitamine B12.

Peulvruchten behoren tot de laatste groep. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten. B12 zit echter ook in zuivel en eieren. Als je dat wel op je menu hebt staan, krijg je genoeg vitamine B12 binnen. Ook als je geen of minder vlees eet.

Reken 75 gram peulvruchten in plaats van een portie vlees van 100 gram. Voor kinderen van 4-12 jaar kun je 50-75 gram peulvruchten als vleesvervanger aanhouden.

Lekker vega met bonen

Peulvruchten zijn niet duur. En of je ze nu gedroogd koopt en zelf weekt, of in pot of blik neemt, je kunt er lekker mee variëren.

Ontdek hoe lekker peulvruchten zijn met deze ideeën:

Duurzaam alternatief

Is het milieu je lief, dan is het ook een goed idee om eens wat vaker peulvruchten op het menu te zetten in plaats van vlees. Vlees is namelijk van alle voedingsmiddelen het meest milieubelastend. Dat komt doordat er voor elke kilo vlees 2 tot 7 kilogram voer nodig is. En dat moet allemaal verbouwd worden, met ontbossing tot gevolg.

Ook zorgt de veeteelt voor mest en broeikasgassen. Wist je dat je met één vleesloze dag evenveel broeikasgassen bespaart als met een week geen auto rijden?

Het fijne aan peulvruchten als vleesvervanger: ze kunnen gewoon in Nederland geteeld worden. Daarnaast stellen ze weinig eisen aan de bodem. Ze groeien zelfs op droge en schrale grond en hebben weinig kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Peulvruchten trekken namelijk bepaalde bacteriën aan die stikstof uit de lucht kunnen binden. De peulvruchtplanten gebruiken deze stikstof voor hun groei en 'bemesten' zo dus zichzelf. Tel uit je winst!