Zijn zoete aardappelen gezonder dan gewone?

Bataten en nachtschade

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: zijn zoete aardappelen gezonder dan gewone?

De zoete aardappel, ook wel ‘bataat’ genoemd, is geen familie van de gewone aardappel. De eerste behoort namelijk tot de ‘windefamilie’ en de laatste tot de ‘nachtschadefamilie’. Ze bevatten verschillende vitamines. De gewone aardappel is rijker aan vitamine B6, maar wat betreft vitamine A spant de bataat de kroon. Beide knollen zijn over de hele wereld van belang bij de maaltijd, vooral vanwege het hoge gehalte aan koolhydraten. De een is dus niet per se gezonder dan de andere.

Rijk aan koolhydraten

Het soort koolhydraten verschilt wel: de koolhydraten in gewone aardappelen bestaan vooral uit zetmeel. Dit is een langzaam verteerbare soort koolhydraten. Zoete aardappelen daarentegen bevatten veel snel verteerbare koolhydraten (‘suikers’), bijvoorbeeld fructose, oftewel vruchtensuiker. Maar in zoete aardappelen zit ook inuline, wat nog trager verteerd wordt dan zetmeel. Van deze twee is inuline is daarom gezonder voor diabetespatiënten. Het vezelgehalte is bij de zoete aardappel hoger.

 Energie (kcal)Eiwit (g)Koolhydraten (g)Waarvan suikers (g)Vet (g)Vezels (g)Water (g)
Bataat (gekookt)941,120,511,60,32,374,7
Aardappel (gekookt, zonder schil)831,917,30,20,31,678,0

Vitamines en mineralen

Voor vitamines en mineralen ben je bij deze gewassen aan het goede adres. Zoete aardappelen bevatten veel natrium, kalium en vitamine A en C. In gewone aardappelen zit vitamines B6, vitamine B11 en zelfs nog meer kalium dan in bataten.

 Natrium (mg)Kalium (mg)Calcium (mg)Magnesium (mg)Vitamine A (ug)Vitamine B6 (mg)Vitamine B11 (ug)Vitamine C (mg)
Bataat (gekookt)32300235014380,05817
Aardappel (gekookt, zonder schil)434494110,1917,69

Bereiding

Beide aardappelen kun je koken, bakken en frituren. Zoete aardappelen zijn ook rauw te eten, al is dat niet zo smakelijk. Het is niet aan te raden om een gewone aardappel te eten zonder bereiding. Daar kan namelijk de giftige stof 'fasine' in zitten, die rode bloedcellen laat samenklonteren. Door verhitting wordt deze stof onschadelijk gemaakt. Voor gewassen geldt in het algemeen: hoe meer bereiding, hoe minder voedingsstoffen ze uiteindelijk bevatten. Als je de schil erop laat, behoud je veel van de voedingsstoffen, omdat deze in de schil of net eronder zitten. Helaas zitten daar ook precies de bestrijdingsmiddelen die tijdens de groei in aardappelen worden gespoten, dus het is aan te raden om voor biologische aardappelen te kiezen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • NEVO-online