Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Zo gezond is bleekselderij

Weinig calorieën en vochtafdrijvend

Wie kent ze niet, de groengele stengels met groene bladeren. Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is.

Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn ook aanwijzingen dat bèta-caroteen een anti-oxidatieve werking heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.

Kalium

Daarnaast bevat bleekselderij, net als asperges, ook veel kalium. Dit is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Kalium werkt ook vochtafdrijvend. Let er wel op dat als je bleekselderij kookt met veel water dat er kalium verloren gaat.

Je kunt eindeloos variëren met bleekselderij en het rauw, gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Het is lekker in salades, als tussendoortje of snack gevuld met een sausje of in pastasauzen. Bleekselderij is ook een smakelijke toevoeging in soep en kan verwerkt worden in groentensapjes. Het blad van bleekselderij kun je niet eten. Als je het kookt, wordt het bitter.

Het hele jaar door zijn bleekselderij verkrijgbaar. Hollandse selderij is verkrijgbaar van mei tot november.

Tot slot nog vijf lekkere recepten met bleekselderij:

Bron(nen):

Reactie toevoegen

10 Comments

Door connie (niet gecontroleerd) op za, 08/12/2017 - 11:17

Het blad is ook te eten hoor! snij het lekker door de groentesoep!
mensen die veel suiker eten, hebben een bedorven smaak,
de fijngevoeligheid van de smaakpapillen verdwijnt, dan vind je het idd misschien te bitter.

Door Margareth (niet gecontroleerd) op di, 08/01/2017 - 12:56

Ik vind bleekselderij zo ontzettend vies! Het mondgevoel vind ik vervelend, het heeft een allesoverheersende nare bitterachtige smaak. Ik vind bleekselderij net zo smerig als koriander, nootmuskaat en laurier. Blijkbaar gaat dit soort uitgesproken smaken niet zo goed samen met mijn smaak... En het jammere is: Albert Heijn stopt in veel van de (overigens veelal zeer goed eetbare) maaltijd- en groene salades bleekselderij. Dikke domper!

Door Elizabeth (niet gecontroleerd) op ma, 06/05/2017 - 15:52

Hahahahaha, je bent zo zielig Henk!

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 05/11/2017 - 17:03

Ben lerares Ned. en de taalfout was me wel onmiddellijk opgevallen, maar ik vind de reactie hieronder nogal overdreven. Noem het een vergissing of foutje, want dat is het ook, niet meer, niet minder. Niemand schrijft foutloos Nederlands, ook leerkrachten Nederlands niet en hoogleraren.
Onze taal is mooi én gecompliceerd, namelijk.
Die Henk toch, voor het woordje "dus" behoort een komma te staan in zijn commentaar, dus.....!
Terug naar het onderwerp: bleekselderij is heerlijk; ik drink het in sapvorm samen met wortelsap of eet het als salade met cashewnoten, heel smakelijk.
De blaadjes zijn prima te eten, trouwens.

Door henk (niet gecontroleerd) op do, 11/03/2016 - 15:22

Daar gaan we weer met taalkundige blunders. Bleekselderij is geen meervoud hoor dus er moet staan "Het hele jaar door is bleekselderij verkrijgbaar"!!

Door chris (niet gecontroleerd) op di, 06/21/2016 - 09:48

een beetje bitter maak het hart gezond is toch het spreek woord ! ! waarom zou je het dan niet kunnen eten , doe het op brood in salades en allerlei andere groente bevalt ons goed ,die de smaak minder lekker vind is de geen die minder goed tegen nitraten kan is mij ervaring ,de natuur geeft het vaak zelf aan als je oplet ,wat goed voor je is , .voldoende afwisseling niet te vèèl van het zelfde .
smakelijk .

Door Siny (niet gecontroleerd) op wo, 02/17/2016 - 10:23

Het is lekker voor in de soep
Maar ook met smeerkaas,lekker en gezond
Dat is ook met een stronkjel lof fijn snijden met een beetje slasaus en wat zoetstof

Door margriet (niet gecontroleerd) op di, 02/16/2016 - 12:56

blad van bleekselderij doe ik in de verse groenten soep
de stengels eet ik rauw met een beetje smeerkaas of iets anders
heerlijk

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 02/16/2016 - 07:53

Ik snij het meestal mee door de groente, dat beetje bittere smaak is juist lekker. Het is jammer, veel mensen vinden bittere smaak niet lekker. Zie ook de witlof en de spruitjes. Alle bitterheid wordt eruit gekweekt.

Door Willouise (niet gecontroleerd) op ma, 02/15/2016 - 22:05

Het blad van bleekselderij kun je niet eten staat er, maar er staat niet bij waarom NIET ????

Ik eet het altijd in de salade wat doe ik dan verkeerd? Is me nog nooit iets van overkomen zover ik weet !