Boekrecensie: Hardlopen voor vrouwen

Alles over beginnen én verdergaan met hardlopen

Getty Images

Dat hardlopen ooit een mannensport was, kun je je haast niet meer voorstellen. In parken en bossen zie je tegenwoordig hordes fleurig geklede dames voorbij joggen en ook grote loopevenementen kleuren steeds meer roze. Ben jij ook al zo'n enthousiaste hardloopster of zou je de stoute (hardloop)schoenen willen aantrekken, dan is 'Hardlopen voor vrouwen' onmisbaar. Barbara Kerkhof geeft je de beste tips, speciaal voor vrouwen.

Zeker als je net begonnen bent met hardlopen - of van plan bent om er mee te beginnen - kun je met heel wat vragen zitten. Wat moet je aantrekken bij hitte, regen of koude wind? Heb je echt van die dure schoenen nodig? Wat is verstandig om te eten voor en na je training en hebben sportdrankjes zin? Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? Vooral voor nog wat onervaren lopers biedt Hardlopen voor vrouwen een schat aan nuttige informatie.

Barbara Kerkhof vertelt vanuit haar eigen ervaring (ze liep zeven marathons!) hoe je het hardlopen goed opbouwt, je kans op blessures verkleint, welke oefeningen goed zijn voor een loperslichaam en welke brandstof je nodig hebt om lekker te kunnen lopen. Naast alle informatie trapt ze elk hoofdstuk af met anekdotes uit haar eigen hardloopcarrière, wat het boek een leuk persoonlijk tintje geeft. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je een overzichtelijk lijstje met tips.

Speciaal voor vrouwen

Maar waarom richt dit boek zich specifiek op de dames onder ons? Vrouwen kunnen andere problemen tegenkomen dan mannen. Hardlopen in combinatie met PMS, ongesteld zijn, een zwangerschap, borstvoeding geven, urineverlies, de overgang: ook deze onderwerpen schuwt Kerkhof niet. Ze adviseert onder welke omstandigheden je kunt blijven trainen en waar je dan rekening mee moet houden. Het goede nieuws: lopen kan praktisch altijd (maar het is niet verplicht).

Vrouwen maken zich daarnaast vaak meer zorgen over hun veiligheid dan mannen, zeker in een uitgestorven bos of als het donker is. In Hardlopen voor vrouwen vind je daarom ook tips waarmee je buiten veilig blijft.

Getty Images
Schema's en oefeningen

Barbara raadt je aan om hardlopen te combineren met andere sporten, zoals yoga, krachtoefeningen en het trainen van je core-stability. Ze legt met foto's stap-voor-stap uit hoe je een zonnegroet doet en hoe je je romp, rug, billen en benen sterker maakt. Tot slot staan er in het boek een aantal voorbeelden van hardloopschema's voor beginners. Zo is er een schema waarmee je naar je eerste 5 kilometer toewerkt, een schema voor een wat snellere 5 kilometer en een trainingschema voor de 10 kilometer.

Hardlopen voor vrouwen is een vrolijk, compleet boek wat zeker vrouwen die (weer) willen beginnen met hardlopen vooruit helpt. Je wordt er een stuk wijzer van op loopgebied én je krijgt zeker zin in een rondje rennen na Barbara's enthousiaste verhalen.

Barbara Kerkhof is schrijver, fotograaf en hardloopster. Ze liep zeven marathons, een ultratrail en droomt over nog meer hardloopavonturen. Ze schreef eerder samen met Cors van den Brink Helden van de 42 kilometer en maakte de foto's bij Het hardloperskookboek deel 1 en deel 2.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet