Boekrecensie: Utrecht RENT

25 hardlooproutes in en om de stad Utrecht

Getty Images

Wil je beginnen met hardlopen of eens een ander rondje doen dan gebruikelijk, maar weet je niet welke kant je op moet? Als je in de omgeving van Utrecht woont, heb je geluk! Maaike Marechal bedacht samen met Utrechtse hardlopers 25 leuke routes langs mooie plekken en verzamelde ze in een fijn boekje.

Eerder stelde Marechal al een hardlooprouteboekje samen voor Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch en nu is de domstad aan de beurt. In deze handzame uitgave vind je heel diverse routes. Het bekende rondje singels dat iedereen uit Utrecht wel eens gemaakt heeft, een lekker kort rondje om het Griftpark en een traject over de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal bijvoorbeeld.

Ga je liever de stad uit, dan kun je onder andere kiezen voor het gebied rond kasteel de Haar, de Loosdrechtse plassen of vliegbasis Soesterberg. Wat zijn er toch verrassend veel prachtige parken, landgoederen, forten en waterwegen daar in het midden van het land.

5 tot 16 kilometer

De kortste route is 5 kilometer, de langste 16,1. Sommige routes kun je aan elkaar plakken als je langer onderweg wilt zijn. In het boekje is overzichtelijk aangegeven welke tochtjes ’s avonds goed verlicht zijn, of de weg verhard is, waar je (gratis) kunt parkeren of een OV-opstapplek is en zelfs of er horeca in de buurt is voor een welverdiende thee met appelpunt na het trainen. Elke route wordt ingeleid door een verhaal van een atleet die vertelt wat deze route nou zo leuk maakt.

Routes in apps

Volop inspiratie om de buurt te verkennen dus, maar hoe ga je nou op pad met Utrecht RENT? Al is het een klein boekje, ik zie mezelf nog niet met het boekje in de hand rondrennen… Elke route is aangegeven met een beschrijving in tekst ("steek de Kromme Rijn over, ga links naar het jaagpad etc.") met ernaast een kaartje, dus je zou een kopietje meenemen. Nog handiger is dat de routes ook in een aantal populaire hardloopapps staan, namelijk in Afstandmeten, Endomondo en Runkeeper. Zo neem je ze gemakkelijk mee op je telefoon.

Naast de routes is het boekje verder aangekleed met een aantal interviews met prominente hardlopers uit Utrecht, motivatietips, een overzicht van atletiekverenigingen en loopevenementen in de buurt en tal van vrolijke foto’s van alle sportievelingen die meewerkten aan Utrecht RENT. Daarvan krijg je toch zin om je sportschoenen aan te trekken? Wij in ieder geval wel!

Utrecht RENT is verkrijgbaar via de webshop van routemakers.nl en bol.com.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet