maandag, 15 augustus 2022

Hardlopen op blote voeten

Lekker en gezond?

De moderne hardloper maakt geen gebruik meer van de nieuwste hightech hardloopschoenen, maar gaat juist voor het minimale. Blootsvoets hardlopen wint terrein. Voor wie het echte blote voeten werk nog iets te is, zijn er speciale minimale hardloopschoenen op de markt.

Miljoenen jaren lang heeft de mens blootsvoets gelopen en steeds meer onderzoekers wijzen ons op de voordelen hiervan.

Meer blessures

Door het dragen van schoenen is onze manier van lopen veranderd. We zijn er aan gewend geraakt om relatief grote stappen te nemen en tijdens het lopen op onze hiel te landen.

Zeker hardloopschoenen, die vaak beschikken over schokdempers, een verhoogde hiel en een dikkere zool, hebben bijgedragen aan deze veranderde manier van lopen.

Ondanks de schoenen incasseert driekwart van de moderne joggers bij elke pas twee tot drie keer z'n lichaamsgewicht. De druk op de gewrichten in de heup en de knie is hierdoor ook flink hoger, wat kan leiden tot meer blessures.

Als we blootsvoets lopen is de stap korter en landen we op de bal van de voet, anders wordt het al gauw pijnlijk. Professionele hardlopers zijn getraind om, ook met hardloopschoenen, op de voorvoet te landen. De landing is op deze manier zachter - er komt minder kracht vrij - en is dus minder belastend.

Voordelen

Blootsvoets hardlopen versterkt de spieren in de voet: een gezonde voet is een sterke voet. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat op je voorvoet landen minder energie kost.

Ervaringsdeskundigen geven ook aan dat het heel fijn is blootsvoets hard te lopen. Je voeten bevatten veel zenuwuiteinden en licht landen voelt dan heel comfortabel

Trefwoorden: