Meer hardlopers door 'Start to Run'

Getty Images

BAARN - Het hardloopprogramma 'Start to Run' lijkt een succesvolle methode om niet-sportieve Nederlanders toch in beweging te krijgen. Deelnemers die meededen aan het programma, bewogen een half jaar later beduidend meer dan voordat ze gingen hardlopen. 70 procent liep na een half jaar nog altijd regelmatig hard.

'Start to Run' is een soort cursus die de Nederlandse Atletiekunie twee keer per jaar aanbiedt op 126 locaties.

Beginnende hardlopers gaan zes weken lang drie keer per week hardlopen. Eén keer per week doen ze dat onder begeleiding van een professionele coach. Het doel is om na zes weken een testloop van vijf kilometer te kunnen voltooien.

Volgens het Nivel halen (ex-)deelnemers aan het programma veel vaker de 'fitnorm', dan Nederlanders die niet meedoen aan 'Start to Run'. De fitnorm houdt in dat je tenminste drie keer per week twintig minuten intensief beweegt.

Doordat hardlopen een erg laagdrempelige sport is – het kost immers weinig tijd en geld – is het eenvoudig om ermee te beginnen, maar ook om ermee door te gaan, stellen de onderzoekers van het Nivel.

Het onderzoek dat het Nivel deed, werd uitgevoerd onder 800 mensen en is gesubsidieerd door Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF.

Auteur 
  • Guido Castagna
Bron 
  • Nivel