Net getest: Smoovall tegen schuurplekjes

Nooit meer schaafwonden tijdens het sporten?

Getty Images

Veel vrouwen hebben in de zomer last van schurende dijen, met pijnlijke schaafwondjes als gevolg. Ook bij sporters komt zulke huidirritatie regelmatig voor. Smoovall belooft pijnlijke plekken te voorkomen. Werkt deze spray echt? Gezondheidsnet probeerde het voor je uit.

In november hopen mijn vriend en ik de marathon van Athene te lopen. Inmiddels hebben we al heel wat kilometers in de benen. Dat zorgt natuurlijk voor spierpijn, maar ook voor andere fysieke ongemakken. Zo heb ik na een lange training steevast twee schaafwonden op mijn ribbenkast, omdat de stof van mijn sportbeha na verloop van tijd gaat irriteren. Op mijn rug ontstaan regelmatig schuurplekjes ter hoogte van de broekband.

Schurende tepels en dijen

Mijn vriend kampt met dé mannenkwaal van duursporters: opengeschuurde tepels. Daarnaast heeft hij problemen met zijn bovenbenen. Wat hij ook aantrekt, elke tight haalt de huid van zijn dijbenen open. De combinatie van transpireren en schurende stof is funest. Heb je wel eens met zulke schaafwondjes onder de douche gestaan na je work-out, dan weet je hoe pijnlijk het is…

Speciale spray

Getty Images
Na wat experimenteren met verschillende soorten kleding en smeersels zoals vaseline en andere crème, kwam ik Smoovall op het spoor. Deze spray belooft je huid minstens vier uur te beschermen tegen irritatie als gevolg van huid-op-huid en huid-of-stof wrijving. In je liezen, op je dijen of tepels, in je oksels, hals: waar je het maar nodig hebt.

Smoovall zit in een handzaam spuitbusje van 80 milliliter. De instructies zijn simpel. Goed schudden en 2-3 seconden sprayen op kwetsbare plekken, vanaf een afstand van 10 centimeter. Nu nog 30 seconden laten drogen en je hebt een onzichtbaar beschermlaagje gecreëerd dat niet plakt. Aankleden en rennen maar!

Werkt het echt?

De spray werkt makkelijk, maar omdat deze op je huid onzichtbaar is, is het product wel wat lastig te doseren. Ik weet telkens niet zeker of ik wel genoeg opgespoten heb en dan gooi ik er nog maar een laagje tegenaan voor de zekerheid. Ik vrees dat ik daarom niet zo heel lang met het busje zal doen. Een stick of crème doseert wat handiger.

Over de werking ben ik heel tevreden. Ik heb dankzij Smoovall helemaal geen last meer van irritante schaafwondjes. Ook bij mijn vriend werkt het perfect bij zijn benen. Ik kan me daarom voorstellen dat dit de perfecte oplossing is voor de schurende dijen waar veel vrouwen ’s zomers last van hebben. Maar, de geïrriteerde tepels blijven helaas een terugkerende fenomeen bij sommige sportshirts. Misschien is hij een wat te zuinige gebruiker van het product?

Heb je last van schurende dijen of andere schaafplekken, dan zou ik Smoovall zeker eens proberen als ik jou was.

Smoovall is voor €14,99 te koop bij hun webshop. Wij mochten het product kosteloos testen.