Veilig sporten in het donker

Zorg dat je zichtbaar bent

Getty Images

Sport jij in de herfst en winter in het donker? Zorg er altijd voor dat je duidelijk zichtbaar bent. Een aantal tips om veilig te sporten in het donker.

Val op

Draag felle, reflecterende kleding. Tegenwoordig zijn er veel sportmerken die verlichting integreren in hun kleding. Groot voordeel: de batterijen gaan nooit leeg.

Pas je route aan

Ga je in het voorjaar en de zomer altijd richting bos? Pas nu je route aan. Kies geen afgelegen routes en onverlichte paden, maar loop door het centrum en woonwijken. Minder aantrekkelijk misschien, maar wel zo veilig.

Let goed op

Ga er nooit van uit dat iemand je ziet. Wees alert! Als je er vanuit gaat dat andere verkeerdeelnemers je niet zien, zul je vanzelf voorzichtiger worden.

Draag geen koptelefoon

Hoe lekker sporten met muziek ook is, draag geen koptelefoon. Gebruik je oren goed om automobilisten, fietsers en andere verkeersdeelnemers aan te zien komen.

Neem id mee

Ga nooit zonder identificatiebewijs op pad. Ook is het verstandig een Safe-ID aan te schaffen. Mocht er iets gebeuren en je raakt bijvoorbeeld buiten bewustzijn, dan kunnen hulpverleners meteen achterhalen wie je bent en toegang krijgen tot belangrijke, persoonlijke medische informatie.

Loop verkeer tegemoet

Ga je hardlopen? Loop dan tegen het verkeer in. Automobilisten kunnen je beter zien en zelf kun je makkelijker reageren op auto's.

Laat een bericht achter

Woon je alleen of is er niemand thuis en ga je op pad? Laat iemand voor dat je vertrekt weten dat je gaat lopen. Vertel iemand waar je heen gaat en hoe lang je van plan bent weg te blijven.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Runinfo