Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Waarom een sportbh belangrijk is

Comfort en bescherming

Als je gaat sporten, is een goede bh geen overbodige luxe. Een sportbh is comfortabeler dan een gewone bh en voorkomt dat je hangborsten krijgt door al dat gewiebel.

Als je sport met een gewone bh in plaats van een sportbh, stuiteren je borsten onwillekeurig rond; dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Niet goed voor je borsten

Veel sportende vrouwen ondervinden hier hinder van en bovendien is het ook niet goed voor je borsten. Voor een klein aantal is het zelfs een reden om te stoppen met sporten. Tegenwoordig is dit echter geen argument meer, omdat er voor elke cupmaat een goede sportbh ontwikkeld is.

Behalve comfort biedt een goede sportbeha ook bescherming. Voor een borst, die gemiddeld tussen de 200 en 300 gram weegt, is al dat gestuiter niet bevorderlijk. Het zorgt voor grote druk op het weefsel van de borsten en de huidstructuren, wat kan leiden tot beschadiging. Op de lange duur kan de huid erdoor gaan uitrekken en gaan de borsten hangen.

Het dragen van een gewone bh kan het gestuiter met 38 procent terugbrengen. Dat is volgens onderzoekers niet genoeg om hangborsten te voorkomen. Een speciaal hiervoor gemaakte sportbh zorgt er echter voor dat de borsten maar liefst 78 procent minder bewegen.

Kies de juiste beha

Afhankelijk van de grootte van je borsten kun je kiezen tussen een ingekapselde sportbh of een compressiesportbh:

  • De ingekapselde bh bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal. Er zijn geen beugels, wel een elastische onderband. Deze beha verdient de voorkeur voor vrouwen met grote borsten. Ook als je last hebt van kneuzingen aan het voorste gedeelte van de borsten, is deze beha ideaal.
  • De compressiebh bestaat uit één enkel vlak elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug. Deze beha is geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten. De borsten worden door deze beha tegen de ribbenkast 'geperst' om beweging te verminderen.

Tips

  • Let op comfort en pasvorm. De beha moet niet zo strak zitten dat je amper kunt ademhalen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift.
  • De bh moet overal op dezelfde hoogte zitten en mag aan de achterkant niet omhoog kruipen.
  • Heb je snel last van irritaties? Koop dan een ingekapselde sportbh met naadloze cups.
  • Draag geen bh met beugels of versiersels. Deze kunnen verwondingen veroorzaken bij vallen of gewoon door te veel wrijving.
  • De bandjes moeten zacht en breed zijn en mogen niet in je huid snijden.
  • Kies voor ademend materiaal en vermijd stoffen die zweet absorberen, zoals puur katoen.
  • Als je een sportbh past, spring of loop dan even rond om te voelen of je borsten wel goede ondersteuning hebben.
  • Hef je armen boven je hoofd om te controleren of de elastische onderrand niet naar boven schuift. Gebeurt dat wel, dan heb je een kleinere maat nodig. Vraag desnoods advies aan de verkoopster.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Carla (niet gecontroleerd) op vr, 11/28/2014 - 20:49

@allemaal, het ligt deels aan de stevigheid van je borsten...Ik en mijn 80D 'testpanel' vinden sportbh's onmisbaar, ook voor mijn nek en rug. Ik heb goede ervaring met www.sportbeha.com en ik kan niet zonder mijn Enell bh hardlopen

Door Maartje (niet gecontroleerd) op vr, 11/28/2014 - 19:22

@Renke: ik heb volgens de meeste maattabellen maat 85E en draag nooit een bh. Alleen bij hardlopen draag ik een topje met maar heel weinig ondersteuning. Dus ik denk dat ik echt wel weet waar ik het over heb.
Een gezond lichaam heeft echt geen externe hulpmiddelen nodig om "schade" te voorkomen, naar mijn mening.

Door Renke (niet gecontroleerd) op wo, 10/29/2014 - 13:38

@ Maartje, absoluut geen onzin. Je kunt zelfs een kneusing van het borstweefsel oplopen bij sporten een bh die geen goede ondersteuning geeft. En dat geld niet alleen voor dames met grotere borsten. Ga maar een hardlopen of paardrijden met een gewone bh aan. Dat voelt echt niet fijn. Als je eens een sportbh hebt gedragen tijdens deze sporten praat je wel anders.

Door ikke (niet gecontroleerd) op di, 10/28/2014 - 23:18

Hallo maartje. Dat dat gewiebel schadelijk is voel je vanzelf als je het verschil tussen beide bh voelt. Voor mij nooit meer anders.

Door Maartje (niet gecontroleerd) op di, 10/28/2014 - 21:30

Je krijgt hangborsten van "al dat gewiebel" en "gestuiter kan leiden tot schade"? Prachtig verhaal om bh's te verkopen, maar waar kan ik bewijs voor deze onzin vinden??