10 dingen die je moet weten over het vrouwenhart

Na de menopauze neemt het risico op hartziekten toe

vrouwenhart
Getty Images

Zes jaar geleden schreef dr. Janneke Wittekoek haar allereerste boek: Het Vrouwenhart. Nu is er een volledig up-to-date versie verschenen, na al die jaren is er veel meer bekend over het vrouwenhart. In deze volledig herziene en geactualiseerde editie geeft dr. Janneke uitleg over alle belangrijke man/vrouw verschillen, tips voor de juiste weg naar een betere hartgezondheid, uitleg over je hart, de effecten van stress en opgekropte emoties en wat jij kan doen. Wist jij dit al over het vrouwenhart?

1. Vrouwenhart is kleiner

Het vrouwelijke hart is doorgaans kleiner dan het mannelijke hart. Door dit grote verschil moet het vrouwelijke hart harder werken om bloed door het lichaam te pompen, wat vaak resulteert in een snellere hartslag.      

2. Symptomen van hartziekten

Vrouwen ervaren vaak andere symptomen van hartziekten in vergelijking met mannen. Terwijl mannen het klassieke symptoom van pijn op de borst kunnen melden, zijn vrouwen meer geneigd om symptomen zoals misselijkheid, kortademigheid en pijn in de rug of kaak te ervaren.

3. Impact van de menopauze

Na de menopauze neemt het risico van een vrouw op het ontwikkelen van hartziekten aanzienlijk toe. Dit komt deels door de vermindering van het oestrogeenniveau, waarvan wordt aangenomen dat het een beschermend effect heeft op het hart.

4. Stress en hartziekten

Vrouwen kunnen vatbaarder zijn voor hartziekten gerelateerd aan stress. Stress kan leiden tot aandoeningen zoals hypertensie (hoge bloeddruk) en ongezonde gewoonten, die het risico op hartziekten verhogen.

5. Microvasculaire coronaire ziekte

Deze aandoening, die de kleinere kransslagaders aantast, komt vaker voor bij vrouwen. Het kan moeilijk te diagnosticeren zijn met traditionele tests die de grotere slagaders onderzoeken.

Vrouwen hebben na een hartaanval meer kans om binnen een jaar te overlijden dan mannen

6. Auto-immuunziekten

Vrouwen hebben een grotere kans op auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en lupus, die het risico op cardiovasculaire ziekten kunnen verhogen.

7. Zwangerschapsgerelateerde complicaties

Complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), kunnen het risico van een vrouw op hartziekten later in het leven verhogen.

8. Uitkomsten van een hartaanval

Studies hebben aangetoond dat vrouwen na een hartaanval meer kans hebben om binnen een jaar te overlijden dan mannen. Dit kan te wijten zijn aan verschillen in behandeling en herkenning van symptomen.

9. Invloed van orale anticonceptiva

In sommige gevallen, vooral bij rokers ouder dan 35 jaar, kan het gebruik van orale anticonceptiva het risico op bloedstolsels en hypertensie (hoge bloeddruk) verhogen, wat invloed heeft op de gezondheid van het hart.

10. Diabetes

Vrouwen met diabetes hebben een hoger risico op hartziekten vergeleken met mannen met diabetes. Het risico op hartziekten bij vrouwen met diabetes is vier tot vijf keer hoger dan bij vrouwen zonder diabetes.

Tekst: Janneke Wittekoek

De winactie met het boek is afgelopen. Dit zijn de winnaars: Mariska Welzen en Ans de Haan. Zij krijgen het boek automatisch thuisgestuurd. 

Auteur 
Bron 
  • Het Vrouwenhart - Het handboek over jouw hartgezondheid