Aderverkalking door vitamine D-tekort

Getty Images

BAARN - Diabetespatiënten krijgen vaak te maken met verstopte bloedvaten. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine denken dat een vitamine D-tekort wel eens de oorzaak kan zijn.

De onderzoekers schrijven dit in het Journal of Biological Chemistry. Als diabetespatiënten voldoende vitamine D binnenkrijgen raken de bloedvaten minder snel verstopt, maar bij een tekort zorgen immuuncellen ervoor dat cholesterol de bloedvaten blokkeert. Dit proces is ook wel bekend als (slag)aderverkalking.

Eerder onderzoek liet al zien dat vitamine D een sleutelrol speelt bij het ontstaan van hartziekten. Deze nieuwe studie laat zien dat bij een vitamine D-tekort een soort witte bloedcellen aan de wanden van de bloedvaten blijven plakken. Vervolgens 'vullen' deze cellen zich met cholesterol, waardoor zij bloedvaten stijver maken en de bloedstroom bemoeilijken.

Onderzoeker Carlos Bernal-Mizrachi bestudeerde samen met zijn collega’s 43 mensen met diabetes type 2 en 25 controlepersonen. "We hebben naar allerlei aspecten gekeken, maar alleen vitamine D had invloed op de cellen die aan de wand vastplakten." Het is helaas nog niet duidelijk of een vitamine D-supplement de kans op aderverkalking bij diabetespatiënten verkleint. Vervolgonderzoek bij muizen en mensen zal dit uit moeten wijzen.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Medical Xpress