Bloedtesten die iets vertellen over je hart

Getty Images

Zo’n simpel buisje afgenomen bloed vertelt een heel verhaal. Wat kun je er mee ontdekken over je hart?

Hartenzymen

Bij een hartinfarct komen enzymen vrij in het bloed en die verdwijnen na een tijd weer. Aan deze waarden is te zien of je in de afgelopen uren tot dagen een hartinfarct hebt doorgemaakt. De test geeft de arts ook informatie over wanneer het hartinfarct plaatsvond en hoe ernstig het was. Er zijn veel soorten hartenzymen die gemeten kunnen worden. Meestal wordt troponine gemeten, maar het kan ook zijn dat de hoeveelheid creatinekinase (CK) of lactaatdehydrogenase (LDH) wordt bepaald.[ITEMADVERTORIAL]

LDL-cholesterol, HDL-cholesterol & trigliceriden

De waarden van deze testen geven een beeld van de cholesterol- en vethuishouding in het lichaam. Als die de verkeerde kant op gaan, stijgt het risico op hart- en vaatziekten. Deze bloedwaarden kunnen zo’n 5% variëren van dag tot dag. Vandaar dat je soms opnieuw geprikt wordt.

Zuurstofgehalte

Deze waarde geeft aan of het bloed genoeg zuurstof opneemt uit de longen en naar het lichaam verplaatst. Dit wordt bepaald in het bloed uit een slagader, waar het zuurstofrijke bloed doorheen stroomt. Bloedarmoede Hiervoor worden meerdere waarden in het bloed bepaald. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken aan bloedarmoede ten grondslag liggen, zoals ijzertekort, tekort aan vitamine b6 of tekort aan vitamine c12.

Stolling

Bij een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijg je vaak antistollingsmedicijnen. Maar te veel antistolling is niet goed, dat verhoogt het risico op bloedingen. Vooral mensen die medicijnen gebruiken zoals fenprocoumon of acenocoumarol krijgen regelmatig een controle van de stollingswaarden BNP Bij klachten als vermoeidheid en kortademigheid kan deze test aangeven of er sprake is van hartfalen. Als het BNP-gehalte verhoogd is, kan de arts verder lichamelijk onderzoek doen.

Bron: www.hartwijzer.nl/bloedonderzoek

Dit is een deel van een artikel uit de nieuwe gids 'Hart' die juni 2021 verschijnt. Bestel de gids hier voor slechts €9,95. Met gratis verzending!

 

 

Auteur 
  • Heleen Croonen