DASH-dieet: goed voor hart en bloedvaten

Hoge bloeddruk verlagen met voeding

Getty Images

Een te hoge bloeddruk - hypertensie - verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Om de kans op aandoeningen te verkleinen, is een gezonde leefstijl essentieel. Het DASH-dieet kan hier een belangrijke rol in spelen.

Een te hoge bloeddruk: ruim 15 procent van de Nederlanders heeft er last van. Natuurlijk zijn er medicijnen die de bloeddruk onder controle houden, maar zelf kun je ook veel doen. Het DASH-dieet helpt je daarbij.

DASH-dieet én minder zout

Het DASH-dieet is ontwikkeld in Amerika en de afkorting DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Uit verschillende grote onderzoeken is al naar voren gekomen dat dit dieet een hoge of een licht verhoogde bloeddruk verlaagt. Op basis van Amerikaans onderzoek adviseert de Nederlandse Hartstichting om het DASH-dieet te combineren met een lagere zoutinname, omdat zout een negatief effect heeft op de bloeddruk. Het Amerikaanse onderzoek toonde aan dat mensen met een hoge bloeddruk door het volgen van het DASH-dieet in combinatie met minder zout zelfs hetzelfde bereikten als met bloeddrukverlagende medicijnen.

DASH-dieet: wat eet ik dan?

Het DASH-dieet legt de nadruk op groenten en fruit. Zuivelproducten dienen mager te zijn en verder eet je veel volkoren producten, volle granen, vis, gevogelte, noten en zaden. Rood vlees, toegevoegde suikers en suikerhoudende dranken worden zoveel mogelijk beperkt. Datzelfde geldt voor zout en verzadigde vetten. Net als bij de meeste andere diëten zie je ook bij DASH dat je gedurende de dag kleine porties eet.

Het DASH-dieet heeft veel overeenkomsten met de richtlijnen van het Voedingscentrum en de richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad.

Afvallen met DASH?

Hoewel afvallen absoluut niet het doel is van het DASH-dieet, is het in de praktijk wel zo dat veel mensen gewicht verliezen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat een hoge bloeddruk vaak samengaat met overgewicht: op het moment iemand met overgewicht gezonder gaat eten, zal ook de weegschaal dat laten zien. Wanneer je tegelijk met het DASH-dieet ook meer gaat bewegen, zullen de effecten op het gebied van afvallen natuurlijk groter zijn.

Recepten

Op de - overigens nogal schreeuwerige - officiële website van het DASH-dieet vind je veel informatie. Om toegang te krijgen tot alle ins en outs, een persoonlijk voedingsschema en een e-book met 162 recepten moet je wel betalen: €67, of - met korting - €47. Wel wordt er een '100 procent niet tevreden, geld terug' - garantie voor 60 dagen gegeven.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker