'Een derde denkt dat alcohol gezond is voor hart'

Getty Images

Ongeveer een derde van de Amerikanen denkt dat alcohol goed is voor de gezondheid van het hart. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California.

Isaac R. Whitman en zijn collega’s evalueerden gegevens uit de Health eHeart Study, een langlopend onderzoek waarvoor deelnemers allerlei vragenlijsten invullen over hun hart en gezondheid.

De onderzoekers gebruikten de antwoorden van in totaal 5.582 deelnemers. Hiervan bleek 30 procent alcohol te zien als iets dat gezond is voor je hart. 39 procent beschouwde alcohol als ongezond, 31 procent wist het niet zeker.

Media

Een grote meerderheid van 80 procent van de vrijwilligers die dachten dat alcohol goed is voor je hart, gaf aan dat de media de bron vormen van deze kennis. Zij consumeerden 47 procent meer alcoholische drank dan de mensen die alcohol als iets ongezonds zien. 

Ouderen, hoogopgeleiden, mensen met een hoger inkomen en mensen met vaatlijden zagen alcohol vaker als gezond voor het hart. Rokers en deelnemers die last hadden van hartfalen, zagen alcohol juist vaker niet als iets dat goed is voor je hart. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The American Journal of Cardiology.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress