Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

'Hartziekten behandelen via reumamedicijn'

UTRECHT - Hartziekten zijn te voorkomen met behulp van een ontstekingsremmend medicijn dat gebruikt wordt bij reuma. Dat blijkt uit grootschalig internationaal genetisch onderzoek.

Het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek. "De resultaten ondersteunen het idee dat ontsteking een oorzaak is van hartziekte en dat ontstekingsremming het risico op hartziekten kan verminderen", vertelt cardioloog Folkert Asselbergs.

"Dit betekent niet dat we vanaf we morgen hartpatiënten gaan behandelen met het reumamedicijn. Wel dat we een onderzoek moeten opzetten om te kijken of het middel inderdaad hartziekten kan verminderen."

RemmenDe signaalstof ‘interleukine-6’ is betrokken bij ontstekingsreacties en speelt een rol bij het ontstaan van kransslagaderziekten. Medicijnen die de werking van interleukine-6 blokkeren zouden hartziekte kunnen voorkomen. Het medicijn Tocilizumab heeft deze werking en wordt gebruikt om ontsteking bij reuma te remmen.

OnderzoekDe conclusies zijn gebaseerd op 40 studies met het genetisch materiaal van ruim 133.000 mensen. Bij sommige mensen zit een variatie in het gen voor interleukine-6 waardoor ze een minder ontstekingen in het bloed hebben. Deze zelfde mensen hebben ook een kleinere kans op het ontwikkelen van een hartziekte.

Hetzelfde effect is zichtbaar bij reumapatiënten die worden behandeld met Tocilizumab. Dit zou kunnen betekenen dat het medicijn hartzieken kan voorkomen. Daarom zal het geneesmiddel nu onderzocht worden bij patiënten met een grote kans op het ontwikkelen van hartziekten.

Bron(nen):